miercuri, 20 noiembrie 2013

Generalitati despre filme


I) Rolul filmelor. 

Sursa : Walcoo.net


 1) Sa te distreze

   Unele filme sunt facute strict pentru a te distra sau relaxa.Pentru a trece timpul si nimic mai mult.Prind bine in wekend sau dupa o zi extenuanta dupa job. Parerea mea : sunt perfecte pentru vremurile noastre.


In 2013 a.c. am ajuns la o suprasaturatie de produse. Cantitate versus calitate. In toate domeniile,in special in cazul filmelor. Industria se adapteaza,ca raspuns la cereri.
 Hai sa vedem de unde porneste totul.Corporatiile au multi angajati, care muncesc 8-9 ore pe zi. La In cazul altora si mai mult, dupa disponibilizari. Prin urmare omului ii se consuma energia pana seara. 

Pune-l sa stea la un film bun al secolului XX, si va adormi pana la jumatatea lui, iar nivelul de atentie scade dramatic încă de la inceputul lui. Solutia perfecta e un film usor ,cu umor ieftin, si daca se poate de vazut cu gasca la cinema, sa te relaxezi. Bun pentru relaxat si pentru a pierde vremea. Dar macar o pierzi in turma si pare mai cu folos...

Scurtă analiză : Superficiale, cu un scenariu reconstruit dupa alte filme nu mai vechi de 10 ani ,iar singura idee "noua" apartine punctului culminant al altui film celebru la vremea lui (sec XX), spre fericirea producatorilor, nevizionat de noile generatii,pentru a putea masca frumos grosolana plagiatură.



2) Sa te invețe 


La fel cum si relatiile cu ceilalti oameni ,in special cu prietenul/ prietena au rostul de a te face sa te cunosti pe tine prin celalalt ,asa te va putea invata un film muncit din greu.
Genul de film in care actorii,regizorul,si scenariul dau 100%  ,totul pentru a multumi si cel mai cârcotaș dintre cinefili. Acela care te va face sa fii obsedat verbal si mental urmatoarele zile. Acela care vrei sa il tii doar pentru tine sa il revizionezi. Acela care iti va oferi momente de A-HA!! si acela care la a doua vizionare vei intelege sau observa alte detalii care te vor ajuta in dezvolatarea ta ca persoana, iti vor pune intrebări si iti va antrena curiozitatea pentru alte detalii.


Actorii-Personajele


 Unii au rolul sa te invete ce sa faci ,altii ce sa NU faci.
Pe durata unui film observam deseori o comparatie intre doua personaje, unul cu experienta si unul stângaci.,unul invațând de la celalalt,iar spre final ,cel proaspăt initiat in tainele primuia, poate sa aleagă drumul cel corect si deciziile cele mai bune,care il vor duce spre prosperitatea nemaiatinsă până atunci.

Chiar dacă ne vom regăsi frecvent in locul celui lipsit de experiență ,vom invăța din stilul expertului,prin contrastul dintre cei doi. Cea mai usoară metoda este puterea exemplului ,dar nu orice exemplu ci cel prin EXTREME. Acesta ajuta chiar si pe cea mai incăpațanata persoană sa inteleaga diferența dintre cele două si ii da puterea de a alege cea mai buna variantă pentru situația dată.

O altă clasificare ar fi:
A) Personaje-schiță sau cele care pe toată durata unui film nu se schimba,sunt tipice si previzibile(frecventa crescuta in comedii romantice), evocând o tipologie sau caricatură, similar cu personajele lui Caragiale(ex: O scrisoare pierdută) .

B) Personajele evolutive, sau cele care se schimba pe durata filmului.
 Pot fi prezentate cronologic,cu deciziile luate in trecut,care afectează prezentul. Un exemplu bun este Ebeneezer Scrooge din ecranizarea povestirii A Christmas Carol de Charles Dickens. El se schimbă radical ,dupa ce intalneste cele Trei Spirite ale Craciunului.
Incă un exemplu  este intalnirea unui maestru,sau a unei persoane puternice.care il vor conduce pe drumul cel bun. Acesta a fost ilustrat mai sus.

Concluzia: te vei gandi cum as fi reactionat in situatia aceea? acel personaj a reactionat bine? cum ar fi fost daca ar fi luat alta decizie si cum ar fi inflluentat firul epic al filmului?



Regizorul

Trebuie sa aibe experiență și sa fie plin de idei. Mai bine sa ai multe si sa tai din ele decat sa astepti sa vina una din neant.Pasul doi este să fie creativ, dar mai important de atât trebuie sa fie comunicativ cu celelalte două categorii, ca sa iasa totul ca la carte.
 De asemenea bugetul isi spune cuvantul de cele mai multe ori. Exceptie fac filmele japoneze de groază, a caror fan sunt. Va recomand „Ju-on The grudge 2” si „Ringu”. Chiar dacă se vede de la o poșta bugetul minim alocat pentru un film , efectele speciale sonore va vor da insomnii,iar unul din motive este diferenta mare dintre acele sunete tipice folosite in majoritatea filmelor americane(vioară-like),aici s-au folosit instrumente orientale,nemaiauzite in industria hollywoodiană. Iar daca sunteti mai hardcore,va provoc sa va uitați cu căști. Am profund respect pentru imaginatia acestor regizori. Îi compar cu fotografii cu experienta multa ,dar cu aparate nu foarte scumpe,uneori chiar modeste, care stiu sa transforme un loc sau un peisaj banal in ceva senzational(si NU ma refer la stilul tipic al 0TV )



Scenariul

 Din pacate filmele recente duc lipsa de un scenariu bun si original. Am vazut destule filme din 2000 incoace,in care erau inserate scene intregi din alte filme. Cel mai trist lucru e că și actorii ,buni in altă vreme,acceptă sa joace ,din dorința de a mai juca , scazându-si standardele, in schimbul banilor, deoarece simt ca varful carierei lor a trecut de ceva vreme. Si ajung ridicoli. Seamana cu vanzarea sufletului, sau cu talentul irosit.


Asta imi aminteste de teoria stelei cazute.
Aceasta afirmă că in viata noastra ,noi avem un singur maxim.

Varianta 1.Tocilarul anonim pe durata liceului, care se va bucura de o popularitate mare si de un succes enorm la 10-20 de ani dupa terminarea liceului.

Varianta a 2-a ,vazuta des in filmele americane, a capitanului echipei de football,care le are pe toate : sanatate, femei, bani ,faima. ,ajunge deseori să aibă o viata simpla,la limita imposibilului financiar si moral.
Sanatatea il paraseste din pricina distractiilor si insomniilor la care isi supune organismul ani la rand. E la mintea cocosului ca maximul acestuia a fost in liceu,apoi a pornit pe panta descendenta a pornit,deoarece nu si-a schimbat mentalitatea.

Aceasta teorie explică comportamentul actorului trecut de acel vârf, care face orice compromis,cat de caraghios posibil,ca sa mai primeasca si el un ban,sa-si valideze orgoliul si sa isi aminteasca de momentele sale de glorie.
Plus ca ii va aduce renume filmului X ca il are in distribuitie,chiar daca rolul e doar 15-25% din valoarea reală a respectivului actor.




II )Sistemul de notare a filmului.

Dupa ce am studiat problema pe multe site-uri de filme (Imdb,Cinemagia, Rottentomatoes) mi-am dat seama ca sunt variate si depind in general de persoanele care il  vizitează, respectiv nationaliate,IQ ,preferinte, stereotipuri, si mai ales asteptari.

De exemplu un film românesc(Mihai Viteazul, 1970) nu va fi foarte apreciat pe IMDB (7.8),chiar daca pe Cinemagia are 8.9 si valoarea lui a  fost  de 10, in anii cand a fost lansat.
Un film american tipic,comedie romantica sau pervers-adolescentină(american pie, not another teen movie),nu va avea succes la noi sau nota la fel de mare ca pe plaiurile natale.


Rottentomatoes se apropie mai mult de adevăr. Desi am vazut ca de multe ori parerea criticilor e diferită de parerea spectatorilor.

Prin urmare contează doar parerea ta. Filmul e ca o oglindă. Reflectă ce vrei sa vezi la el, reflectă experienta ta in filme.Dacă de exemplu  ai 14 ani si ai vazut doar filmele de actiune de o vârstă cu tine, poate nu iti vor placea filmele de actiune de acum 30 de ani,datorită efectelor speciale sau a viziunii regizorilor de atunci.
Sau dacă ai văzut doar filme usoare si superficiale,te vei plictisi amarnic la unul lung  si /sau profund.

Asteptarile reflectă multe. Nu deseori un trailer ofera mai mult ca filmul. Reclama e 50-70% din produs,dar nu mai merge ulciorul de atatea ori la apa. Ne mai si invațăm ca nu tot ce zboară se mananca ;)
Depide si ce cauți. Daca te uiti la comedii romantice atunci te va fascina inca una, daca te uiti doar la cele de groază si vei intâlni un film de actiune,poate ca nu iti va plăcea.


Mai contează si modul cum il vezi si persoanelele pe care le ai alături.

1)     Filmele de groază se vad cu casti sau sistem 5.1. Daca esti temerar ... singur, daca vrei sa râzi de altii sau sa va speriati impreuna, cu cativa prieteni,la un home cinema nocturn. Te provoc sa te uiti fara sonor la unul, sa vezi ce impact emotional o sa aibe K

2)     Filmele de actiune merită sa le vezi la cinema,sau minim la sistem audio 5.1.Si cu baieti/barbati. Incearca sa te uiti la un film de actiune (cu batai) impreuna cu prietena... You are gonna have a bad time.


Prima dată e decizia emoțională,respectiv cum te face filmul să te simti in timpul si la finalul lui. II dai 10 fara sa te gandesti.

Revazându-l, devine previzibil ,si ajungi sa ii dai 7-8 cu indulgență. Vezi unul si mai bun,sau un remake. Poate creste nota primului sau va scădea.

 Bineinteles ca are rol si gradul de evolutie pe care te afli si ce cauti la un film.Bonus : parerea prietenilor tai cu care l-ai vazut. Poate conta mai mult decat propria părere,pentru a nu deveni Gică-Contra si a „risca” sa nu mai fii chemat la bere vreodată.


 Exemplu Practic. Matrix

L-am vazut cand a aparut. Ce sa inteleg eu din el? Ce faina e bataia,ce incet se misca actiunea, ca sa dramatizeze totul ,ce rapid e Neo, ce puternic e Smith si ce tare devine Neo pe final. Si atat. Happy End. Ce energizat si motivat m-am simtit pe muzica lui Rage Against The Machine la finalul filmului !  Macar in acea zi,nu?


A doua oara,dupa a fost altceva. Plictisit de batai, am privit profund. Si NU am regretat.
 Pe scurt : filozofie, alegeri, jocuri de a fi cel mai bun si sa domini,sa fi pregătitit,cu un pas inaintea adversarului. Egoul care te protejează sau Sacrificiul tau pentru a salva o natiune intreagă... si lista poate continua.(o sa ii acord un post special in viitorul apropiat)...


Legat de asta,Osho afirmă intr-una din cărtile sale că omul își schimbă gandurile,ideile si nevoile o data la 7 ani. Toate acestea se referă la mentalitate
 Dupa cum spunea Darwin, nu cel mai puternic va supraviețui,doar cel mai adaptabil.


Seara Faina! 


Astept parerea ta intr-un comentariu,sau ,mai simplu, in sectiunea de mai jos : 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu