miercuri, 25 februarie 2015

Un plus de valoare cinematografica


Nu de multe ori se intampla sa parasesti un cinematograf si sa ramai focusat la intreg filmul vizionat. Unul care e in stare sa te bantuie intreg drumul spre casa si TU nu ai ce ii face ! Masochism pur,domnule !


Unu egal patrusprezece milioane !

Cum a reusit o persoana sa salveze un numar impresionant de oameni ?
 Nu e cam... intangibil numarul ?

Bineinteles ca nu,deoarece Alan Turing a facut alegerile potrivite la momentele potrivite. Si daca nu alege neaparat el,avea in echipa lui persoane cheie,dar mai ales inspiratie feminina pe masura :D

Chiar daca nu avea un simt social dezvoltat si ii lipsea umorul cu desavarsire,a reusit sa combine pasiunea si curiozitatea sa pentru numere cu stilul sau de visator in stil mare, la care se adauga ani de munca in echipa, TOTUL pentru a creea o capodopera a descifrarii mesajelor codate ale inamicilor.


Cu ce am ramas in primele ore de cand l-am vizionat.

1) Daca cineva iti spune ca este imposibil,el iti releva doar punctul lui de vedere. Si daca o mie relateaza acelasi lucru,s-ar putea ca sa aibe metode similare,dar care dau gres.
Daca acel ceva nu merge cu rezolvare logica,atunci e o problema care poate fi rezolvata creativ,in primul rand prin schimbarea perspectivei. ;) 

Am avut parte,har Domnului de visatori capabili,care au muncit din greu pentru visul lor. Gasim multe exemple in istorie. Il dau pe Stephen Hawking,ca e in viata .Si cu ce mai scop a ramas in viata!

2) Oamenii nu te vor ajuta pana nu stiu cat de mult tii la ei/ai incredere in ei. Trebuie sa te vulnerabilizezi in fata lor si sa le acorzi respectul,rabdarea si grija de care au nevoie. 

Metoda,o gasesti tu !

3) Jocul actoricesc a fost exceptional,cu actori talentati : Benedict Cumberbatch ,Keira Knightley,inclusiv cei de varsta scolara care au interpretat personajul intr-un stadiu mai timpuriu.
 Un adevarat film artistic al lui Morten Tyldum, care a facut o treaba excelenta .



Sursa: Facebook/ the imitation game.

4) Am avut de-a face cu o intrriga remarcabila,filmul urmarind problemele internationale ale statelor, cat si cele personale ale actorului. Printre putinele filme care arata un barbat in suferinta,plangand. Empatizez cu emotia sa atunci cand pierde un prieten drag. Se poate intampla la un moment dat,si trebuie sa acceptam asta.
Regizorul abordeaza intr-o maniera sensibila si serioasa problemele de integrare sociala a personajului,cat si obiceiurile iesite din comun ,chiar condamnabile pentru perioada respectiva  : preponderent anii 40-50.

Apropo de aceasta,mi-a placut integrarea intr-un tablou al vremurilor acelea. Sunt mare fan al stilurilor clasice de a decora interiorul locuintelor . a detaliilor de imbracaminte,si mai ales a masinilor old-school. M-a atins la punctul sensibil si plasarea actiunii in Marea Britanie din perioada de-al doilea razboi mondial.


5) Desi pe alocuri sarea retrograd de la un an la altul,a facut-o intro maniera subtila,relativ usor perceptibila de catre public.
Filmul a fost preponderent focusat pe mental,cu probleme de logica mai mult decat emotie. Chiar si asa,adaugarea unui personaj feminin si putina referinta la relatii si casatorie,cu tot cu trairile personajelor sunt convins ca a facut deliciul acelor femei care au avut curiozitatea necesara a viziona aceasta pelicula.


Pe final nu imi pot masura respectul si recunostiinta fata de ideeile expuse pe marele ecran  Si curiozitatea de a citi ,pe viitor cartea biografica a lui Alan Turing care a constituit sursa de inspiratie pentru  aceasta productie !

O ultima idee; YOU MATTER ! Pe unde treci,lasa impresia ca ai schimbat in bine lumea din jurul tau. Un zambet primit sau nu poate sa faca diferenta dintre o zi buna si una rea pentru majoritatea persoanelor.

** nu in ultimul rand vreau sa ii multumesc unei persoane speciale pentru recomandare :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu