duminică, 1 iunie 2014

Post special #2


The Phantom Tollbooth -1970

Acest film a fost regizat de catre Chuck Jones, creatorul desenelor animate Looney Tunes (Bugs Bunny,Daffy Duck ,Porky Pig, etc),si nu in ultimul rand, Road Runner.

               

Filmul este bazat pe o carte scrisa in 1961, despre un baiat atat de plictisit de scoala,incat ar face orice sa evadeze din cotidian. Astfel ii se da ocazia de a se retrage intr-o lume de desen animat,pentru o misiune speciala,plina de invataminte si pentru cititor/spectator. Cu siguranta ti-l amintesti daca ai urmarit Cartoon Network in anii 90- inceputul anilor 2000.


ATENTIE,SPOILERE: 

In calatoria sa ,Milo da peste un numar impresionant de personaje cat se poate de colorate.Fie ca sunt experti in galagie,mancatori de cuvinte, albine inteligente, figure geometrice, fiecare are cate un rol. Voi insista pe cei mai reprezentativi.

Printre care se numara oameni indecisi care mereu se intreaba  cate ceva (Whether man ??).Acesta pluteste legat  de baloane pe care scrie cate o intrebare. Printre cele mai bune citate ale sale se numara:
Whether or not you find your own way,you`re bound to find some way. If you happen to find my way,please return it,as it is was lost years ago. I imagine by now it`s quite rusty.”


“Expect anything,and the unexpected never happens.

Acest personaj are rolul de exemplu al extremelor. Oricat de dezorientat era Milo inainte sa il intalneasca, dupa intalnirea cu o asfel de persoana ,are sa se transforme intr-o persoana mai hotarata,si mai orientata decat era inainte.


Celui mai comic si memorabil personaj episodic din acest desen animat ii aloc o secventa speciala :

                     <

Tin minte cand am vazut prima oara desenul,pe C .N.in clasa a VI-a eram obsedat a doua zi de interjectia repetitiva : Guilty! Guilty! Guilty!  Si colegii stiau,doar aveam toti aceeasi pasiune. Doar ca acum o vad cu alti ochi J .


In decursul lung-metrajului,Milo ajunge a se afla la momentul si locul nepotrivit,si este inchis in teminta de catre ofiterul prezentat anterior. Acolo se afla o vrajitoare,scrisa Which ,nu “witch” ,cum se scrie in mod normal. 
                                           sursa: movie snip

Aceasta ii spune povestea regatului divizat si ii aminteste de ce trebuie el sa ii salveze. Motivul pentru care a fost inchisa a fost colaborarea cu cele doua surori care aduceau armonie odinioara ,Rhyme and Reason (Rima si Motivatia).
 Tock adauga “That`s why people don’t care which words they use,as long as they use lots of them ”. (joc de cuvinte)


Ce am invatat din desenul acesta?

1. Ca sa incepi ceva trebuie mai intai sa fii curios si ca sa poti continua ,e indicat sa gandesti constant,analizand si planuind urmatorul pas .
 Daca nu gandesti,incepe a te fura peisajul si incepi a uita scopul pentru care ai pornit,dar si destinatia(Milo trebuie sa ajunga in Castelul din Aer).
 Si ajungi ,fara sa vrei ajungi in zona lenii,un loc autointretinut cu lipsa de chef si cu nenumarate tipuri de scuze .

      
               sursa: movie snip

La fel e si cand nu poti vedea intreaga padure de copaci(Focusing on the BIG PICTURE). Sau cand te enervezi la culme ca nu gasesti un lucru minuscul,dar important, de exemplu cheile,din cauza nervilor, nu mai vezi intreaga camera, avand doar o vedere printr-un tub.Si incepi sa cauti nervos. Care e problema? Nu gandesti, doar actionezi,aiurea.Daca te-ai linisti putin,si ai analiza toata camera ,privirea din perspectiva celei de-a treia persoane, impreuna cu amintirea scopului,cele doua vor face minuni!


2. Pentru a reusi aceasta ,ai nevoie de prieteni


      sursa: movie snip.

SI cel mai bun prieten,este TIMPUL, personificat aici intr-un caine “de paza” (Tock the Watch Dog,care are drept inima un ceas). Imi place cum creatorul si-a ales foarte bine denumirile personajelor.Dublu pun. Ca si timpul, cainele este intotdeauna alaturi de tine,fiind si cel mai bun prieten al omului. Acesta il indeamna pe Milo sa gandeasca ,chiar si cele mai simple calcule matematice,pentru a nu-l lasa impotmolit in mlastina lenii.
.
Imi zicea bunica atunci cand eram mic,sa imi tin creierul antrenat,ca daca nu,face paianjeni. Poate de-aceea ,la varsta ei venerabila face Sudoku.                        

Si sa nu uitam ce spune Tock: "Time is a gift,given to you ,given the time you need the time you need to have the time of your life"


3. Trebuie sa lasi orgoliul in urma,altfel risti sa calatoresti numai cu jumatate din potentialul tau. El este o povara destul de mare.

 Calatoria sa il adduce pe taramul unui fost regat,acum divizat in doua regate radical diferite. Unul focusat pe cuvinte (Dictionopolis) si altul pe numere (Digitopolis). Conducatorii regatelor, la origine frati, erau fiecare de parere ca unul are mai multa dreptate decat celalalt.
Exemplu: “You cannot have tea for two,whithout the tea,can you?

Celalat rege dadea acelasi exemplu ,dar insistand pe numar,nu pe cuvant.
E de la sine inteles ca din orgoliu si incapatanarea amandurora acest conflict s-a iscat,ducand la scizura acestui fost mare regat. Milo reuseste printr-o idée geniala sa ii determine sa isi dea seama ca nu se poate unul fara celalalt.

Numerele reprezinta logica(emisfera stanga a creierului) ,in timp ce cuvintele fac parte din natura emotionala a omului(emisfera dreapta). Chiar daca apparent s-ar fi putut ,nimeni nu era fericit. Pana nu au recunoscut pe rand ca le era dor de jumatatea familiei,oricat de rea ar fi fost,conflictul nu ar fi fost solutionat.
Drept urmare,cei doi frati ii dau lui Milo o punga cu toate ideile primului frate, si un creion magic,care putea genera toate numerele cunoscute de al doilea frate.

Si apropo, vocile amandurora au fost inregistrate de catre acelasi actor .

4. Inainte de orice batalie exterioara, trebuie invinsi demonii interiori.Trebuie sa stii de toate(emotii si logica) ,si sa le poti folosi impotiva acestora.



Demonii interiori is niste nesimtiti. Nu le pasa ca suferi doar exista si te mananca de viu daca nu esti atent.Sper sa nu visezi urat la noapte dupa ce citesti asta J))

Si totusi ... cea mai buna atitudine cand esti incoltit si tensionat,e o portie buna de ras.Pesemne de aceea ne uitam la clipuri amuzante pe net cand ne saturam de atata munca si hartzogaraie ;).
But seriously,cu atata energie negativa stocata in cap, trebuie sa o trimitem prin corp. Prin emotii o trimitem in inima ( insert poze cu pisici dragutze :3  aici), si  in abdomen prin ras.Asa lucram si dreptii abdominali. 2 in 1 ,frate !  ;)


Prin urmare,nimeni nu zice sa nu luam cate o pauza ,dar nu prelungita, ceea ce ne-ar duce la urmatorul demon intalnit,si anume demonul procastinarii,care spune :

“If you only do the easy and useless jobs,you`ll never have to worry about the important ones.”

Acesta te face sa uiti de scopul tau principal,tinandu-te ocupat cu chestiuni triviale.Ca si in povestile lui Creanga (omul care isi suia incerca sa isi suie nucile in pod cu grebla) ,aici intalnim un munte de nisip care trebuie mutat cu o penseta,sau golirea unei fantani cu pipeta.
Acesta este inlaturat mai incolo cu ajutorul cuvantului INDUSTRIE,la care as adauga EFICIENTA.

Mai avem demonul laudei si minciunii,care trebuie privit verde in fata.


Mai incolo ,Milo intalneste demonul ipocrit cu 2 fete, care il aranjeaza cu ajutorul cuvantului FORTHRIGHT,care inseamna direct,fara ocolisuri.
Sau, demonul laudaros si care stie-tot,infrant cu ajutorul cuvantului “UMILINTA”.

Salvandu-le pe printesele Rimei si a Motivatiei, el invata sa fie curajos,responsabil,prietenos  si curios,traind o aventura pe cinste,pe care va invit sa o urmariti in clipul de mai jos. Intreg filmul dureaza 1:22:00, iar animatia incepe in jurul minutului 11:30.

<>



Pe final,doua chestiuni :

“You must never feel badly about making mistakes ... as long as you take the trouble to learn from them. For you often learn more by being wrong for the right reasons than you do by being right for the wrong reasons.”  Princesses Rhyme and Reason, The Phantom Tollbooth


Si Cei doi frati, AzAz si The MathemaGician ne spun care sunt cele mai importante  insusiri  pe care trebuie sa le posedam.

                     

PS. Astept reactia ta despre ce ai citit,intr-una sau mai multe din casutele de mai jos. Mersi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu