luni, 30 decembrie 2013

The Bucket List




”Acest film se poate administra mai ales la inceput de an,impreună cu prietenii,ori familia.”


Doi oameni radical diferiti, dar cu aproape aceeași boală cumplită (cancer) ,află că mai au doar câteva luni de trăit...  Ajunși la o răscruce, oare ce vor face ei? 

Impreună,vor colinda lumea in lung si in lat,in căutare de experiențe, 
care cu siguranță te vor uimi. Dacă nu prin emoțiile care le exprimă in timpul expedițiilor, atunci prin frumusețea feluritelor locații in care ajung personajele. 

  

Ce fel de oameni sunt cei doi?

Actor -Personaj 
Morgan Freeman (CARTER)
Jack Nicholson ( EDWARD)
Statut Social
Mediocru : Mecanic auto
Inalt : Manager Spital
Caracteristica Dominantă
Liber in gandire, creativ, utilizandu-și ramura creativă in meseria pe care a practicat-o de 45 de ani

Are o zonă redusă de confort. Il ia in șuturi pe celălalt atunci când ii se pare că il supune unor provocări prea extreme.
Fixist,rigid, neputând la inceput să se adapteze mediului, pe motiv ca nu e demn de un manager.

Se aruncă cu capul inainte,având provocăril ieșite din comun pentru vârsta lui. Râde de nevoia excesivă de siguranță a mecanicului.
Caracteristici pozitive
Om bun, simplu, degajat.  Inteligent si profund
 Iși schimbă cu greu felul de a fi, pe parcursul filmului, pe masura ce interactionează cu Ed.
Nu cere condiții speciale, multumindu-se cu ceea ce primeste.
Puțin dus cu pluta,intr-un stil distractiv.
 Crede ca e niciodată nu e prea târziu să te bucuri de viață

Activ și încrezător, neinteresat de parerea celorlalți.
Caracteristici negative
Pasiv, exagerat de precaut.
Pe alocuri prea visător.
Egoist,cere mereu condiții speciale, deoarece,prin ironia sorții, ajunge pacient in propriul spital,.
Sarcastic ,ridiculizează pe toată lumea angajată la spital,dându-si seama in timp că pentru ei, e un pacient ca oricare altul.

Contribuția la intriga filmului
Isi face primul bucket list.
 Cand celălalt o găsește din intâmplare,Ii explică ce presupune lista
Îl ironizează prima oară pe mecanic ca și-a facut bucket list-ul.
 Crede că poate face unul mai bun !
   
   

Astfel, Edward adaugă la lista deja făcută ,propriile dorințe. Lui Carter ii se par ciudate și superficiale,nedorind participarea acestuia la realizarea obiectivelor sale.
Edward intervine, amintidu-i acestuia că amandoi se afla in aceeași oală,și in scurt timp, amândoi pornesc la drum!

Inainte de depistarea acestei crunte boli, ei erau radical diferiți. Nu s-ar fi ințeles deloc, mai ales din punct de vedere al statutului social. Apărând constanta respectivă in problemă, datele ei se schimbă.

Aceasta demonstrează că oamenii care au o problemă comună renunță la prejudecăți,oricât de diferiți ar fi fost inainte.
Combinația dintre cele două tipologii e foarte reușită, ei completându-se reciproc.Abundența ideilor creativității și lipsa banilor in cazul lui Carter , in contrast cu abundența banilor și lipsa relativă a ei in cazul lui Edward.

Invatam de aici ca orice e posibil , daca ne bucuram de o companie potrivita.
 Toate merg ca pe roate, atunci când unul vine cu susținerea ,iar celălalt ”has the balls to do it” !

Bineinteles, din pricina acestor tipologii au parte amandoi de momente de cumpănă,tensiuni și neințelegeri, fara vreun rezultat violent, ci doar o coliziune a opiniilor divergente ,din pricina .
Impreună, impărtășesc printre ultimele momente de fericire,și de realizare, simțindu-se liberi pentru scurta perioadă de vreme care le-a mai rămas...  


         


Pe scurt, filmul te poartă in locații exotice(exterior),in a doua parte a lui,contrastand cu prima  parte ,aparent linistita ,dar concentrată pe suferința și zbuciumul interior al celor două personaje. 


Acest film aș vrea să te poată inspira ca să îți creezi propriul ”Bucket  List” , și să îti reamintească faptul că viața e scurta.Indrăznește să fii diferit!
 Daca nu pentru tine, atunci pentru viitorii tai copii, sau pentru nepoții tai  J



Te las cu un citat care imi place foarte mult. Sper că la fel, și tie:

Carter :”My pastor always says our lives are streams flowing into the same river towards whatever heaven lies in the mist beyond the falls”.


 UN AN NOU FERICIT !

 Cinefil Masculin.

miercuri, 25 decembrie 2013

Un Crăciun cu Jim Carrey



Crăciunul acesta am ocazia de a-i reaminti copilului din mine  respectul pe care îl am față de Jim Carrey.

Față de măiestria lui când își modelează,parcă din plastilină, figura pentru a imita sau a se adapta situației respecitive.

Față de magia lui, care îl invăluie atunci când face lucruri ieșite din  comun,fiind dedicat 100% publicului ,obținându-și fericirea in primul rând dăruind acea fericire (energie pozitivă, in cazul lui, care provoacă râsul) . Mai apoi ,din feed-backul publicului își obține multumirea de sine,și dorința de a continua și in alte ocazii.

Am fost plăcut surprins de fiecare dată când îl vedeam,mai ales copil fiind(The MaskAce Ventura), fiind unul din puținele persoane care au comedia in sânge,pe care parcă scena ii cheamă și nu se mai satură de ei...

 Jim este original,chiar genial am putea spune ,deoarece nu îl interesează părerea publicului inainte de a-și exersa talentul. Dacă ar fi fost invers,ar fi  apărut emoțiile ,care ar fi inchis  talentul  intr-o ”cușcă” sentimentală,umbrindu-I existența.

Echart Tolle spune despre acest fapt in cartea ”Un Pământ Nou”  : Când trăiești momentul (100% imersat intr-o activitate), oprești mintea să gândească,și influența mediului inconjurător, atunci Geniul tau interior se poate conecta la energiile Universului, având acces la putere infinită.

Cu siguranță geniile lumii sau marii artiști au știut intuitiv acest lucru inainte de existența lui Tolle. Cel mai relevant exemplu a fost Beethoven,care in mod progresiv a devenit surd ,compunând  nouă simfonii (incepând cu 1799,boala debutând in 1798).Ultima a fost scrisă in 1824, la un an după ce acesta a surzit complet.


Prin urmare, avem filmul :


A Christmas Carol (2009)



Ecranizarea animată, sub egida Disney , prezintă o abordare diferită și originală a poveștii cu același nume , a lui Charles Dickens . Pe parcursul acestui film,vreau să vă gândiți că vocea lui Ebeneezer Scrooge ,in toate cele 5 forme evolutive ale sale, este adusă la viață de către Jim Carrey. La fel si vocile celor 3 spirite care îl vizitează in seara Ajunului de Crăciun.

 Pe scurt, 80% din film este plin de magia acestui actor deosebit de talentat.
 Am remarcat și trăsăturile faciale ale lui Scrooge, care seamănă izbitor de bine cu figurile lui Carrey. Probabil că producătorii l-au inregistrat inainte de a turna filmul, și i-au folosit modul său de exprimare in creerea personajelor. [Off the record : Astfel s-a intâmplat și cu Jokerul lui Mark Hammil (Batman,seria animata din 1992- 1995)]

Acțiunea filmului este promițătoare ,cu cadre de un dinamism impresionant. 
Calitatea animației este una excelentă,impresionând și pe cei mai critici dintre noi.
 Deoarece uneori acțiunea poate deveni înfricoșătoare, recomand pe cei care au copii sub 10 ani sa nu ii lase pe micuți să se uite la acest film. Nu are rost să îi speriem,mai ales in pragul acestei sărbători linistite. J


Caracterizarea Personajului


Ebeneezer Scrooge,prototipul bătrânului zgârie-brânză, ne aduce aminte ce inseamnă sa fii atât de inchis in sine,incât nici magia Craciunului sa nu poată intra,darămite căldura și bucuria celorlaltor personaje.

 Contrastul dintre el și restul lumii este cel mai bun profesor. El ne invață că trebuie să dai,ca să primești, și că nu are rost să stai mereu infumurat,trist și singur, cu un suflet baricadat de bariere si "ziduri" inalte, in care doar banii reușesc pentru o scurta vreme...să aducă plăcerea.

Acest personaj este nefericit sufletește (interior) și tinde să adune până la bătrânețe averi (valori exterioare). Acest fapt este trădat de atitudinea pe care o are atunci când reacționează vehement impotriva dorințelor altora,bucurându-se de suferința celor săraci:

”I want to be left alone.That is what I wish.I don't make myself merry at Christmas and I cannot afford to make idle people merry”.

Respectiv : Dacă  el e nefericit, atunci alții de ce să fie fericiți? Cu atât mai mult că e Craciunul, o sărbătoare pe care nu o (mai) ințelege).

Pe parcursul filmului aflăm că Scrooge este un produs al mediului său, fiind mai tot timpul singur și neințeles, rămânând predispus la izolare pe măsură ce trece timpul. Pornind in călătorie toti 3 (telespectatorul,Spiritul ,Scrooge) ajungem să îl ințelegem parțial, cel mai probabil și Scrooge uitase cum a ajuns de la inceputurile sale pana in forma sa finală,din prezent.

 Fiind inspirat de trecut și de prezent , mai apoi amenințat de Spiritul Craciunului Ce-Va-Veni, el realizează că toate sunt efemere,și că numele lui nu va reprezenta decât amintirea unui nerod,care a cauzat lacrimi și suferință tuturor, pe parcursul întregii sale vieți…

Vă invit să vă convingeți ce are acest film de oferit, urmărind aventura animată a vieții lui Ebeneezer Scrooge.


Craciun Fericit vă doresc ,cu bucurie și pace interioară !


Cinefil Masculin

https://www.facebook.com/CinefilMasculin13

luni, 23 decembrie 2013

Captain Jack Sparrow -Apa (II)



Contrar așteptărilor voastre  pentru perioada aceasta a anului, va provoc să pornim impreună in această scurtă vacanță  spre un tărâm periculos… de frumos.                            



 Pirații din Caraibe : Blestemul Perlei Negre (2003)



Un film excelent,care prezintă un dinamism ieșit din comun, încă de la prima pana la ultima secvență. O aventura care te poartă spre lumi neumblate si nebănuite. 




 Filmul și Apa




Acțiunea filmului se petrece preponderent pe mare, zona ”de joacă” a piraților.

 Apa are aici rolul de a ajuta piratul neinițiat ca să își depășească zona de confort. Atenție insă, marea fiind in permanentă mișcare, poate lua prin surprindere proaspătul pirat, având in mânecă felurite obstacole, precum furtuni ce pot pune cu botul pe labe până și pe cei mai experimentați navigatori.


Prin contactul cu marea și cu secretele ei, un pirat capătă experiență. Nu degeaba David Deida compară energia feminină cu natura mereu schimbătoare ( vântul, uneori furtuna sau chiar tornada !).
Până și Pavarotti cânta din opera lui Verdi :”La donna e mobile / Qual piuma al vento




Caracterizarea personajului


 Ne vom porni aventura însoțiți de Jack Sparrow Captain Jack Sparrow . 
       

  





1.      Nonconformist și miserupist ,drept dovadă stilul de a merge,parcă plutind , asemănător unui om aflat in stare profundă de ebrietate.
 Dacă plutești prea mult pe mare,începe să-ți placă,cand revii pe uscat îți vine a pluti non-stop  ;))





Un alt element : Vestimentația pe care o poartă. Aceasta a inspirat sute de mii de oameni ca să o îmbrace an de an ,de Haloween.

 Aceste calități au incă un rol: de a părea instabil,ușor de dominat și de pus la locul lui lăsând impresia de om fără planuri .El  îi va face pe adversari să nu-l ia in serios, prin urmare să lase garda jos. Jack atunci devine...


2.     Glumeț , dornic să se distreze și să arunce comentarii hazlii pe seama situației. Totul pentru a le distrage atenția, profitând la maxim de momentul in care poate deveni...


3.     Deosebit de creativ și maleabil, chiar ”puțin” dus cu pluta , acționând mereu peste așteptările celorlalți, schimbându-și planurile frecvent,dar al naibii de eficient,pe măsură ce se confruntă cu noi situații. (fuga de gărzile britanice),la fel și în scena următoare:




                 Aceștia doi sunt ”duși cu pluta” la un alt nivel. Subacvatic.



4.      Inteligent și șmecher putând intoarce orice situație în favoarea lui după bunul plac,brusc având controlul situației (primele 4 scene ale clipului de mai sus)


5.     Ține la statutul său de pirat și la reputație, fiind de multe ori impotriva opiniei tuturor,ținând totuși să le demonstreze oricând contrariul.

                 


Vrea să iasă in evidență ,pentru public,la fel ca un magician,nefiind mulțumit doar cu banalul nume ”Jack Sparrow”, dorind să fie onorat cu titlul de căpitan:

”Gentlemen, remember this as the day you almost caught Captain Jack Sparrow”




                

6.     Știe ce e îi place și nu renunță ușor la el.






                        
                       Jack Sparrow: [...] No! Not good! Stop! Not good! What are you doing?
                      You burned all the food, the shade... the rum.
                        Elizabeth: Yes, the rum is gone.
                        Jack Sparrow: Why is the rum gone?
                        Elizabeth: One: because it is a vile drink that turns even the most respectable men into complete                                        scoundrels . Two:  that signal is over a thousand feet high. The entire Royal Navy is out  looking for me. Do you really think there is even the slightest chance they won't see it?
                       Jack Sparrow: But why is the rum gone?




7.     Visător Activ : Deși cade in visare, după consumul de rom, tot vrea să își urmeze visul,având propria filozofie despre viața de pirat și ce înseamnă cu adevărat a fi căpitanul acelui vas.

    ”Whenever we want to go,we go. That”s what a ship is, you know. It”s not just a keel and a hull and sails; that”s what a ship needs. Not what a ship is. What the Black Pearl really is... is freedom”

       

8. Dă dovadă(uneori) de responsabilitate

Jack Sparrow: Anamaria!
Anamaria: [slaps him]
Will Turner: I'm guessing you didn't deserve that.

Jack Sparrow: [clutching face] Oh no, I deserved that one.


După recunoașterea ”imprimutului fără de știre” a vasului pe care îl conducea Anamaria, căpitanul este in final de acord să facă un compromis, și ii oferă un alt vas in schimb, totul pentru a părea un om de cuvânt in fața noului echipaj.

Incă o dovadă este atunci când vrea să îl ajute pe Will Turner, fiul  camaradului său răposat,”Bootstrap” Turner.
Incă un motiv , deoarece planurile lui (de a redobândi cârma Perlei Negre) coincid până la un punct cu ale lui Will(salvarea persoanei iubite din ghearele lui Barbossa).
 Astfel, Jack merge pe principiul : ”o mână spală pe alta ”,fiind bineințeles mânat mai mult de interesele proprii...



     9.  Profund în gândire,își dă seama de potențialul pirat ascuns in Will, spunand-i: […] “ And    you are completely obsessed with treasure “
Will se apară : “That is not true.I am not obsessed with treasure

Jack știe și că nu toate comorile sunt materiale ,reamintindu-I acest lucru lui Will: „Not all treasure is silver and gold,mate”

Acestea pot fi: salvarea lui Elizabeth, sau redobândirea Perlei Negre, cu tot cu echipajul său, libertatea de a face ce-i place (a fi pirat).
Romul și distracțiile intră în aceeași categorie. Savvy?

___________________________________________________




Dacă nu l-ați văzut sau (mai probabil) vă era dor de el,vă recomand a-l viziona.
Un motiv in plus : Soundtrackul. Vă invit sa urmarim impreună clipul următor.


    



Sunt curios dacă ați observat...

Violonistul seamănă cu Orlando Bloom,numai că e blond,la fel ca in rolul său din LOTR(Legolas), și poartă o pălărie neconvențională (pentru ocazia respectivă),la fel ca Jack.

Mai ușor de observat este pasiunea cu care cântă,trăind cântecul, vioara fiind o extensie a sufletului său,impresionând publicul ,dar mai ales pe o spectatoare.
Priviții-i reacțiile. Cât este de incântată, expresia facială și gesturile(inclusiv poza instantanee pe care o cere domnișoarei de lângă ).


Concluzia post-ului :





Glumesc.  Dimineață am brad de făcut...




Dacă ți-a plăcut, nu uita să distribui.

Noapte bună !
Al vostru, Cinefil Masculin

vineri, 20 decembrie 2013

Filmele scurte din Warcraft 3


Fiind inspirat de noul film The Hobbit am revazut cele mai importante filmulete din celebrul joc Warcraft 3 si m-am decis sa le analizez si sa vad ce se poate invata din ele.
// Nu uita să setezi maximul de calitate: 360p primele 2 , 480p ultimele 2.


Inceputul


Suntem intr-un Ev mediu paralel,unde cea mai evoluata tactică(tehnologie) de lupta a oamenilor era cavaleria ,si uneori magia.
Invazia "Hoardei" Orciilor  ia amploare,ocupand teritoriu după teritoriu și ucigând, ca niște brute, tot ce prind in calea lor. 


            


Din orgoliul orcilor se naste nevoia de a lupta și de a distruge tot ce nu era in conformitate cu credințele și cu scopul lor.
Dar nu numai ei erau orbiti de orgoliu, ci si oamenii, raspunzând la orice actiune cu o reacțiune.



    


Chiar dacă batranii ințelepti prevesteau profetii,cele doua rase erau atat de ocupate una cu cealaltă incât la sosirea celei de-a treia au fost luate prin surprindere. 

 Jocul face referire la ”
ploaia de foc” , cu trimitere indirectă la profeția Apocalipsei . 
Modul cum spune profetul „Until the Sky rained  fire!” reuseste si acum sa imi dea fiori,dovada ca modul cum spui un lucru il catalogeaza ca epic, sau non-epic ;).

Această ploaie este reprezentata de creaturi numite Infernal ,care anunta venirea rasei Undead(Mortii Vii) pentru a corupe si a consuma intreaga planetă.

Morala?  Cand doi se bat, al treilea... cel mai probabil câștigă.


Thrall si Grom Hellscream



Thrall , căpetenia ”Hoardei” este insoțit de Grommash Hellscream,in expediția sa către ascunzătoarea lui Mannoroth, Lordul Văii(specie de demon),recent stapanul teritoriului Orcilor, zona infestată cu Morți-Vii.

Cinematicul prezintă  eforturile amândurora pentru a-l distruge pe Lord:

            


Chiar dacă Grom si-a vândut in trecut sufletul  acestui lord , tot clanul vine pe primul loc,deoarece trebuia sa isi ajute cel mai bun prieten.

După atacul previzibil al lui Thrall, Mannoroth il blochează fără mari probleme, contraatacând furios și cu o eficiență sporită.
Văzându-l nehotarât pe Grom in primă fază, lordul face o greșeală fatală : increderea oarbă in supunerea acestui orc. Acesta este intr-o fază de negare,luptătorul spunându-și probabil : ”Nu trebuie sa il atac,este stapânul și protectorul meu. I-am jurat credință”

 Toate acestea se schimbă atunci când Mannoroth face o a doua greșeală: provocarea unui orc.
 El realizează primejdia in care se află Thrall, și trece in faza a doua( de furie),care ii potențează atacul (Critical Hit ,abilitate specială a Blademaster). Exact atunci când era mai mândru și nu se aștepta să fie atacat, Grom îl atacă,respectând scrierile lui Sun Tzu :”when able to attack,we must seem unable[...]; when we are near,we must make our enemies think we are far away”.

 Astfel, Grom ajunge să recurgă la fapte de vitejie,  sacrificându-și dorința externă a orgoliului său(patronajul și puterea demonică) pentru viața lui Thrall și a tuturor  orcilor asupriți de către Lord(motivație interioară, respectiv eliberare și purificare spirituală).
El trece astfel intr-o fază de acceptare și resemnare,primind respectul și lauda lui Thrall,care îi marchează sfârșitul cu un ultim warcry având semnificație  similară cu salvele de tun (onor militar) pe ritmul cărora sunt inmormantați marinarii.

Recunoașterea in final a rasei de orc,după un numar de ani ma duce cu gandul la urmatorul citat :

”You can take a nigga out of a hood,but never take  the hood out of a nigga



Finalul 


In acest ultim filmulet îl avem pe Archimonde, insusi creatorul rasei Undead acum mai bine de 25,000 de ani. După infrângerea alianței  formate din rasele OrcNight-Elf, si Human , el ascensionează către Copacul Lumii, care simbolizează Axis Mundi(legătura directă dintre Cer si Pamant).
Acesta vrea să isi sporească puterea lui și a creaturilor sale, asimilând energia magică a Marelui Copac, și pentru a deveni nemuritor,ca și rasa Night-Elf.


             


Ultima apărare a Naturii il constituie un druid,Malfurion, care sună din Cornul lui Cenarius , chemând micile spirite ale Pădurii in ajutor.Aparent mici ,dar multe ,reușesc să il distrugă pe atacator, restaurând echilibrul Naturii.

Bineinteles că natura nu ar fi lăsat o singură unitate,indiferent cât de puternică să o destabilizeze, ea fiind un sistem complex, mereu in evoluție,adaptându-se rapid și eficient, chiar si in cele mai grele condiții.


____________________________________________________________________________


Pe final vă reamintesc că ne asemânăm foarte mult cu natura din acest clip.
 Avem destulă energie dormantă,doar să știm să o canalizăm.

Pentru asta avem nevoie de un stimul pentru a ne trezi. Poate fi un prieten, soț, antrenor de sport,yoga(ce vrei tu) , sau propria noastră dorință de schimbare și de a depăși zona de confort.

 Toate acestea se realizează prin disciplină și perseverență.


 Si dacă avem un scop bine definit, atunci avem și energia necesară pentru a-l finaliza!




Daca te-a ajutat acest articol ,mai nonconformist , nu uita sa distribui.

Noapte buna,
 Cinefil Masculin .