sâmbătă, 1 februarie 2014

MAD MAX- 1979




Dedicat unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei. Dumnezeu sa il odihneasca.

In acest film vedem un Mel Gibson timpuriu,al naibii de tanar. Dar cu potential impresionant. Prezicea modul cum va imbatrani si isi va cizela talentul actoricesc. A fost o placere sa il revad in actiune!

Avand un inceput in forta ,care te face sa zici “WTF?” , filmul este axat preponderant pe viata personajului principal ,aflat la rascrucea dintre drumurile ce duc catre jobul sau periculos ,respectiv relatia cu familia sa . Din cauza aceastei  discrepanțe ,Max are dorinta de a parasi locul de munca, tot izvorata din pasiunea pentru sotia sa si grija pentru copil. Dar uneori soarta nu te lasa sa faci ce vrei tu, ci ce poti tu sa faci mai bine.

Observ de unde a fost sursa inspiratiei pentru jocul/filmul Max Payne. Si anume:

1.       Coincidenta de nume. Bonus e cuvantul ROCKatanski. Probabil vine de la duritatea unei pietre  si “katana”. Ambele lovesc o singura data. Si Bine !

2.       Ambii sunt politisti si au o atitudine hotarata, de badass. Prin vestimentatie,purtand cu mandrie  geaca de piele. Level up pentru Rockatanski. Poarta si pantaloni negrii ;) Tot de piele. Ca oameni de actiune,stiu ce trebuie sa faca si o fac cu maiestrie..Prin toti porii lor emana masculinitate ,care spune: Get them to beg in their knees or die trying.


                                       Sursa : http://static.guim.co.uk/
  


Rolul adaptat situatiei.Faci ce stii tu mai bine. Diferenta : Max Payne omoara cu ajutorul pistolului ,Max Rockatanski mai mult cu ajutorul masinii  sale,la fel de badass (The Interceptor V8).

        



3.       Partenerii amandurora decedeaza si dupa acest moment,viata lor incepe a se schimba(Alex Balder/ Jim Goose). Atunci cand vrea sa se lase de servici,pe motiv ca e prea periculos, Max vorbeste cu seful sau:

FIFI : They say people don't believe in heroes anymore. Well damn them! You and me, Max, we're gonna give them back their heroes!
MAX  : Ah, Fif. Do you really expect me to go for that crap?       
Sursa: http://www.quotefully.com/

Plin de neincredere,Max pleacă…Dar nu știe că adevarații eroi isi capătă aripiile dupa un eveniment tragic si asta ii va da un avant atat de mare,incat va reusi a supravietui in cele mai incredibile conditii- chiar daca adversarii sunt in superioritate numerica !


5.       In ambele cazuri aveau o relatie fericita cu sotia si cu copilul mic,dar cu care au timp limitat,din pricina serviciului destul de solicitant. Totusi in film, eroul jucat de Mel Gibson



Max continua :
“When I was a kid,me and my father,used to go for long walks.[…] He was tall,and he used to take long strides…And there I'd be right alongside him,just trying to keep up with him.I don't think he ever knew how proud I felt of him.Or how good it felt just to be there alongside him.”





Dupa pierderea lor,acest moment constituie combustibilul furiei lui Max. Si toata energia inmagazinata de ei pana in acest punct este folosita pentru razbunarea lor. Pentru a face durerea sa dispara. Dupa acest moment, nu mai exista cale de intoarcere. Moare ca si M.Rockatanski si renaste ca nimeni altul decat ...





In speranta ca populatia feminina nu a adormit pana acum, voi aborda o tema speciala:

Mi-a placut portretul femeii din acest film din acest film postapocaliptic.Combină conditiile speciale dintr-un cadru ostil cu stilul femeii anilor `70. Aceasta imi aminteste de emanciparea femeii americane. Pana in anii `50,femeia era doar casnica. Pana si imbracamintea era doar compusa doar din fuste [rochii, oricum un barbat nu cunoaste diferenta  dintre cele doua;) ]. In anii `60 a inceput sa se contureze miscarea. O data cu dreptul la vot (~1971)  cu locurile de munca pentru femei , si moda s-a schimbat, ele purtand celebrii blugi(blue -jeans).  //Concluzia ? barbatii au devenit mai fashionable.Vezi similaritatile vestimentare dintre cele 2 sexe in jurul anilor `80 pentru detalii//
In film vedem in special moda de vara ,desertul Australian nepermitand alte alternative.

Astfel,au devenit putin mai autoritare,imprumutand unele  caracteristici de barbat ,de pilda atitudinea.Aceasta constituie un soi de razbunare la adresa vulnerabilitatii ei, cu care a fost inzestrata la inceputuri, de catre natura. Schimbarea respectiva o facea capabila sa se descurce cat timp barbatul era plecat ,sau daca era amenintata familia.Tocmai din acest motiv va recomand sa nu va interpuneti intre o ursoaica si puii sai.

Desi este casnica ,sotia lui Max Rockatansky are o latura foarte descurcareata si protectiva, reusind sa iasa cu maiestrie din situatiile limita..Pana intr-un punct ,bineinteles. Conteaza si mediul unde se desfasoara actiunea.Cu suficienta creativitate,inspiratie si hotarare ,poti realiza multe ! Dar cateodata nu mai ai nici unde fugi,nici idei aplicabile. Din pacate…L


Goofs: Scena in care femeia il trateaza pe raufacatori cu un genunchi in zona de sub centura e putin trasa de par.  La nici 2 minute din film il vedem pe motocicleta ca si cand scena anterioara nu s-ar fi petrecut.In Tom&Jerry mai vezi destea,but still... Daca ar fi fost pe bune,i-ar fi dat un avans generos femeii, de peste 30 minute .

Din paragraful de mai sus trag urmatoarele concluzii:

1)Nu l-a lovit suficient de tare. Infirmat ,deoarece, judecand dupa figura sa, completata cu arcuirea inapoi a spatelui sau ,atunci cand o incaseaza strasnic, rezulta ca a fost o lovitura buna.

2) Nu mai simtea nimic oricum in zona respectiva,deci s-a urcat pe pe motocicleta direct J)). Glumesc. Si daca primesti si o lovitura “soft” in zona cu pricina, nu mai poti face mare lucru. Fuck,nici nu mai poti vorbi,dapai sa conduci J)) !!  [Movie logic K ]

3) Reintroducerea ultra-rapida in actiune a tipului rau ,cel mai probabil  are rolul de a nu intinde prea mult durata filmului, optimizandu-l la 93 minute. Plus ca il face mai palpitant, ideea de a a avea in spatele tau o hoarda de motociclisti furiosi. Daca erau mult in spate,era prea lejera actiunea.
Per total ,este un film vizionabil de ambele sexe, nu cu atat de multa actiune pe cat m-as fi asteptat, dar in schimb este concentrata pe extreme,la inceput ,si mult mai mult in ultima jumatate de ora,ca sa te tina high de atata entuziasm pe final.


Bonus Special de Sambata

Pentru cei care vor sa faca o pauza mai lunga in sesiune, sau au net de viteza acceptabila,
merge si la 480-720p.



Weekend fain,Cinefil Masculin.

Don`t forget to share. Max`s story is worthwhile wathcing !

Astept parerea ta intr-un comentariu,sau ,mai simplu, in sectiunea de mai jos : 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu