sâmbătă, 20 decembrie 2014

Cel mai asteptat film a lunii decembrie


... daca nu al intregului an 2014.

Desi nu m-a prins acum 10 ani febra Stapanului Inelelor( nu la fel de mult ca Harry Potter),le-am considerat totusi interesante.
Revazandu-le in facultate,am constatat ca erau geniale. Doamne(daca existi)iti raman recunoscator ca i-ai tinut in viata si putere pe  Ian Mckellen -actualmente 75 ani (Gandalf/Magneto in X-Men) si Peter Jackson (53 ,doar ca arata mai batran :P ). Plus,Sir Christopher Lee (92). Sursa 9gag.



Despre Batalia celor 5 armate regizorul P.J. a promis ca va fi cel mai tactic organizat din punct de vedere al bataliilor. Si chiar asa a fost,daca stau sa ma gandesc la LOTR, dupa 10 ani, a mai acumulat experienta. Ce m-a fascinat a fost cum se simteau toti pe platourile de filmare,ca o familie reunita dupa 10 ani.Nu mai zic de astea,ca in curand o sa am si eu intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului ;)

Nu stiu exact pana unde a mers descrierea cartii si imaginatia autorului. ramane sa o citesc si sa va spun in 100 de cuvinte parerea mea ,pe viitor. Stay tuned. Pe scurt ,am incercat sa privesc cu un ochi critic si sa identific ce nu imi place,sau ce as modifica. Nu is regizor (inca) ,deci va spun ce mi-a placut.


1. Increderea unui copil in tatal sau si modul cum au lucrat. Dovada ca ,pe atat de mici cat sunt ,pe atat de mare curaj pot avea. Incredibil. Doar daca au un MODEL pe care sa il urmeze. Literalmente prin foc au trecut amandoi. Mi-a placut felul creativ de a ucide dragonul. Te doare mintea ! :D

2. Dualitatea dintre ...

A)  intensitatea scenelor de lupta,(atent redate,si cat mai realist posibil,intr-o maniera  de cele mai multe ori imprevizibila)...

Printre acestea fac referire la rostogolirea Regelui Elf dupa ce calul  elanul sau isi pierde picioarele in urma unei lovituri puternice. Exact cum poate ati vazut in RYSE-SON of ROME sau prin scenele de lupte cu gladiatori. Diferenta e ca aici e mai de senzatie (si totusi perfect normal) .Dincolo,in arena,se facea frecvent pe scut, atat pentru a impresiona publicul ,ca si aici in film,cat si pentru a evita o lovitura inceata de tip maciuca sau flail

rangersapprentice.wikia.com

Sau bataliile de final dintre Thorin si capetenia Orcilor,cat si luptele cu gigantii eliberati din adancuri.


Ce am observat ca si in cartile lui Tolkien apare motivul "prosti dar multi",probabil inspirata din ideea imperiilor. Cu atat mai multi cu atat creste sansa de castig.Vezi asuprirea Semilunei Otomane din perioada sec 14- inc sec 20. Dpar o armata mare ca numar poate invinge. Dar oameni pregatiti precum eroii nostrii nu au probleme in a se descurca intr-un mod tehnic cu multi atacatori. Desi daca ar lovi toti o data nu ar fi asa usor. Filmele astea doar semi-veridice. Ne place sa aplaudam talentul unuia asuprit din punct de vedere numeric sau a celui mai slab cand il domina pe cel puternic. E adanc sadit in psihologia omului.

Buturuga mica rastoarna carul mare 

Si B)  ... scenele pline cu emotii intense care necesitau o teatralitate in redarea lor.
Printre aceastea  - triunghiul Fili-Tauriel-Legolas,
                           -  caderea teatrala dragonului din cer[SPOILER],
                           -  Legolas si Thranduil (tatal sau)
                           -  momentul de claritate a lui Thorin Oakenshield in camera subsolulul
                          -  per total relatiile diplomatice sau nu dintre personaje,ajutate de CGI si de detaliile                                   grafice-machiaj,costum)

3. Cateva faze comice.

   a) Daca esti un urias cretin care ti s-a turnat pe nedrept peste cap un acoperamant de ciment primitiv, atunci SOLUTIA E SA SCAPI  DE EL !

Cum ? 

La viteza maxima,si cu nemaipomenita hotarare,izbeste-te cu capul DIRECT de zidul cetatii !!
Astfel vei scapa de ZID, de povara pusa pe capul tau (Gol,de altfel) si iti vei pierde si cunostiinta ;
 3 in 1. GARANTAT !
   
   b) La un moment dat,cei 4 gnomi viteji au pus mana pe niste berbeci supradimensionati,cu ajutorul carora desfiintau hoarde intregi de orci .e care ii calaresc pana la dealul capeteniei orcilor mi-a amintit de celebra reclama de televizoare de acum 10 ani.




Copios m-am amuzat imaginandu-mi memeul asta. LOTR fans ,enjoy! 

c) Toate scenele cu Alfrid, ajutorul/secundul primarului (analogul lui Pristanda din O scrisoare pierduta a lui Caragiale). Cum incearca sa perie oamenii de succes pentru a iesi din situatii nasoale e demn de tot rasul.

Cand e pus de straja pe timp de noapte,el "isi face treaba foarte bine.

- Ai ceva de raportat ?
- Nimic,sire, doara nimic nu trece de mine !
-(sarcastic) Doar o armata de elfi.
In acel moment curtea lor era plina de elfi inarmati pana in dinti.  :)))

Plus ca uneori incearca sa se sustraga,imbracandu-se in baba, si mai rau, sa isi stranga banii indesandu-i intr-un sutien zornaitor.  De toata coma,fratilor !!


3.Momentul de claritate a lui Thorin,dupa ce batranul intelept il avertizeaza ca se varsa sange de gnom si el refuza a face ceva,pentru acele bogatii din munte. Atunci isi da seama intr-adevar ca e un blestem pe acel "aur mult prea mult pentru o singura persoana". Privind problema din interiorul lui si reflectand lumina asupra acelui punct,poate inlatura fara probleme acel rau (Ego-ul),pentru a putea lua decizii mai intelepte pe viitor.Mai ales ca simte chemarea acelui sange stramosesc ce il cheama a-i onora,unul cate unul ,in lupta !

4. Lupta dintre Legolas si orcul secund (cel cu suruburi si dibluri in tartacutza. Aici ii se dau, intr-o maniera trasa de par, abilitati inumane ,scoase parca din jocul Prince of Persia,cu opriri de timp si control al mediului,plus flexibilitate"zburatoare" care m-ar fi fascinat acum cativa ani,dar acum "vad" cablurile :P
Totusi,copilul de langa mine saliva la vederea scenei . La scurt timp,isi intreaba tatal "Oaii,tatii tu poti sa faci asa ceva ?"
De aici stim ca modelele celor mici nu sunt cele care ar trebui sa fie in mod normal...


5. Pe cand Saruman si Gandalf erau prieteni...
Lupta dintre capeteniile elfe si strajuitorii muntelui unde Gandalf era tinut prizonier. SPOILER. La aparitia lui Sauron,ca Ochul de foc,mi-a placut silueta trasa peste mijlocul ochiului(vertical,ca de pisica) inconjurat de foc. Am aflat de acolo ca pana si magia alba,folosita de cineva priceput (Regina Elfa) ,poate fi inspaimantatoare,pentru a domina psihologic atacatorul.
Dovada ca si e prea mult strica ;)

6. Rolul de mediator dintre Bilbo Baggins si cele doua osti (gnomii din Munte si Elfii+Oamenii de afara ). O intentie grozav de buna si o flexibilitate si vulnerabiltiate demna de a fi studiata la scoala. Nu ma mir ca unele chiar  recomanda aceasta carte de 220 de pagini in locul lui Harap-Alb. Daca pot invata copii din ea,de ce nu ?

7. Fiind un pasionat al limbilor straine,nu pot decat sa remarc pozitiv prezenta limbii grohaitoare,malefice dar cu mare efect a orcilor, in contrast cu graiul ferm,apasat si totodata melodios a limbii elfe. Adauga valoare si contrast personajelor si atmosferei din film. Observ ca  orcii doar aceasta limba o foloseau ,iar elfii vorbeau in ea doar cand se intalneau ,aveau ceva important de spus(fara a fi intelesi) ,sau era o amenintare. Cam ca o injuratura. Is convins ca daca stai 10 ani in Irlanda si iti prinde curentul mana in usa,vei injura in primul grai pe care il stii. Romaneste  ! :D

Imi era dor de acest stil,dar sa nu uitam faptul ca Tolkien a creat destule limbi,printre care multiple dialecte elfe,limba orca,enta (copaci personificati din LOTR), limba neagra (Sauron si asociati)

Apropo de limbi straine,apreciez efortul celor care au tradus filmul. Poate au contract cu facultatea de filologie. Cand am vazut in loc de adevarat cuvantul aievea, noroc ca stiu engleza bine si m-am descurcat (TRUE). Subtitrarea a fost peste asteptari. Bravo !

***

A fost un film excelent,mult mai bun decar precedentul,cu multe invataminte . Pe cand se termina (SPOILER,intr-o maniera circulara cu prima secventa din LOTR) ,ma gandeam ca astfel de filme chiar le-as inchiria in original si le-as vedea cu viitorii mei copii ,apoi as avea bucuria sa le discutam si sa le relev invataturile de viata care merita extrase din film.


 
     

Daca ti-a placut articolul de mai sus,arunca o geana si pe cel de anul trecut :

Ce am invatat din the Hobbit 2- Desolation of Smaug

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu