luni, 23 decembrie 2013

Captain Jack Sparrow -Apa (II)



Contrar așteptărilor voastre  pentru perioada aceasta a anului, va provoc să pornim impreună in această scurtă vacanță  spre un tărâm periculos… de frumos.                            



 Pirații din Caraibe : Blestemul Perlei Negre (2003)



Un film excelent,care prezintă un dinamism ieșit din comun, încă de la prima pana la ultima secvență. O aventura care te poartă spre lumi neumblate si nebănuite. 




 Filmul și Apa




Acțiunea filmului se petrece preponderent pe mare, zona ”de joacă” a piraților.

 Apa are aici rolul de a ajuta piratul neinițiat ca să își depășească zona de confort. Atenție insă, marea fiind in permanentă mișcare, poate lua prin surprindere proaspătul pirat, având in mânecă felurite obstacole, precum furtuni ce pot pune cu botul pe labe până și pe cei mai experimentați navigatori.


Prin contactul cu marea și cu secretele ei, un pirat capătă experiență. Nu degeaba David Deida compară energia feminină cu natura mereu schimbătoare ( vântul, uneori furtuna sau chiar tornada !).
Până și Pavarotti cânta din opera lui Verdi :”La donna e mobile / Qual piuma al vento




Caracterizarea personajului


 Ne vom porni aventura însoțiți de Jack Sparrow Captain Jack Sparrow . 
       

  





1.      Nonconformist și miserupist ,drept dovadă stilul de a merge,parcă plutind , asemănător unui om aflat in stare profundă de ebrietate.
 Dacă plutești prea mult pe mare,începe să-ți placă,cand revii pe uscat îți vine a pluti non-stop  ;))





Un alt element : Vestimentația pe care o poartă. Aceasta a inspirat sute de mii de oameni ca să o îmbrace an de an ,de Haloween.

 Aceste calități au incă un rol: de a părea instabil,ușor de dominat și de pus la locul lui lăsând impresia de om fără planuri .El  îi va face pe adversari să nu-l ia in serios, prin urmare să lase garda jos. Jack atunci devine...


2.     Glumeț , dornic să se distreze și să arunce comentarii hazlii pe seama situației. Totul pentru a le distrage atenția, profitând la maxim de momentul in care poate deveni...


3.     Deosebit de creativ și maleabil, chiar ”puțin” dus cu pluta , acționând mereu peste așteptările celorlalți, schimbându-și planurile frecvent,dar al naibii de eficient,pe măsură ce se confruntă cu noi situații. (fuga de gărzile britanice),la fel și în scena următoare:




                 Aceștia doi sunt ”duși cu pluta” la un alt nivel. Subacvatic.



4.      Inteligent și șmecher putând intoarce orice situație în favoarea lui după bunul plac,brusc având controlul situației (primele 4 scene ale clipului de mai sus)


5.     Ține la statutul său de pirat și la reputație, fiind de multe ori impotriva opiniei tuturor,ținând totuși să le demonstreze oricând contrariul.

                 


Vrea să iasă in evidență ,pentru public,la fel ca un magician,nefiind mulțumit doar cu banalul nume ”Jack Sparrow”, dorind să fie onorat cu titlul de căpitan:

”Gentlemen, remember this as the day you almost caught Captain Jack Sparrow”




                

6.     Știe ce e îi place și nu renunță ușor la el.






                        
                       Jack Sparrow: [...] No! Not good! Stop! Not good! What are you doing?
                      You burned all the food, the shade... the rum.
                        Elizabeth: Yes, the rum is gone.
                        Jack Sparrow: Why is the rum gone?
                        Elizabeth: One: because it is a vile drink that turns even the most respectable men into complete                                        scoundrels . Two:  that signal is over a thousand feet high. The entire Royal Navy is out  looking for me. Do you really think there is even the slightest chance they won't see it?
                       Jack Sparrow: But why is the rum gone?




7.     Visător Activ : Deși cade in visare, după consumul de rom, tot vrea să își urmeze visul,având propria filozofie despre viața de pirat și ce înseamnă cu adevărat a fi căpitanul acelui vas.

    ”Whenever we want to go,we go. That”s what a ship is, you know. It”s not just a keel and a hull and sails; that”s what a ship needs. Not what a ship is. What the Black Pearl really is... is freedom”

       

8. Dă dovadă(uneori) de responsabilitate

Jack Sparrow: Anamaria!
Anamaria: [slaps him]
Will Turner: I'm guessing you didn't deserve that.

Jack Sparrow: [clutching face] Oh no, I deserved that one.


După recunoașterea ”imprimutului fără de știre” a vasului pe care îl conducea Anamaria, căpitanul este in final de acord să facă un compromis, și ii oferă un alt vas in schimb, totul pentru a părea un om de cuvânt in fața noului echipaj.

Incă o dovadă este atunci când vrea să îl ajute pe Will Turner, fiul  camaradului său răposat,”Bootstrap” Turner.
Incă un motiv , deoarece planurile lui (de a redobândi cârma Perlei Negre) coincid până la un punct cu ale lui Will(salvarea persoanei iubite din ghearele lui Barbossa).
 Astfel, Jack merge pe principiul : ”o mână spală pe alta ”,fiind bineințeles mânat mai mult de interesele proprii...



     9.  Profund în gândire,își dă seama de potențialul pirat ascuns in Will, spunand-i: […] “ And    you are completely obsessed with treasure “
Will se apară : “That is not true.I am not obsessed with treasure

Jack știe și că nu toate comorile sunt materiale ,reamintindu-I acest lucru lui Will: „Not all treasure is silver and gold,mate”

Acestea pot fi: salvarea lui Elizabeth, sau redobândirea Perlei Negre, cu tot cu echipajul său, libertatea de a face ce-i place (a fi pirat).
Romul și distracțiile intră în aceeași categorie. Savvy?

___________________________________________________




Dacă nu l-ați văzut sau (mai probabil) vă era dor de el,vă recomand a-l viziona.
Un motiv in plus : Soundtrackul. Vă invit sa urmarim impreună clipul următor.


    



Sunt curios dacă ați observat...

Violonistul seamănă cu Orlando Bloom,numai că e blond,la fel ca in rolul său din LOTR(Legolas), și poartă o pălărie neconvențională (pentru ocazia respectivă),la fel ca Jack.

Mai ușor de observat este pasiunea cu care cântă,trăind cântecul, vioara fiind o extensie a sufletului său,impresionând publicul ,dar mai ales pe o spectatoare.
Priviții-i reacțiile. Cât este de incântată, expresia facială și gesturile(inclusiv poza instantanee pe care o cere domnișoarei de lângă ).


Concluzia post-ului :





Glumesc.  Dimineață am brad de făcut...




Dacă ți-a plăcut, nu uita să distribui.

Noapte bună !
Al vostru, Cinefil Masculin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu