miercuri, 25 decembrie 2013

Un Crăciun cu Jim Carrey



Crăciunul acesta am ocazia de a-i reaminti copilului din mine  respectul pe care îl am față de Jim Carrey.

Față de măiestria lui când își modelează,parcă din plastilină, figura pentru a imita sau a se adapta situației respecitive.

Față de magia lui, care îl invăluie atunci când face lucruri ieșite din  comun,fiind dedicat 100% publicului ,obținându-și fericirea in primul rând dăruind acea fericire (energie pozitivă, in cazul lui, care provoacă râsul) . Mai apoi ,din feed-backul publicului își obține multumirea de sine,și dorința de a continua și in alte ocazii.

Am fost plăcut surprins de fiecare dată când îl vedeam,mai ales copil fiind(The MaskAce Ventura), fiind unul din puținele persoane care au comedia in sânge,pe care parcă scena ii cheamă și nu se mai satură de ei...

 Jim este original,chiar genial am putea spune ,deoarece nu îl interesează părerea publicului inainte de a-și exersa talentul. Dacă ar fi fost invers,ar fi  apărut emoțiile ,care ar fi inchis  talentul  intr-o ”cușcă” sentimentală,umbrindu-I existența.

Echart Tolle spune despre acest fapt in cartea ”Un Pământ Nou”  : Când trăiești momentul (100% imersat intr-o activitate), oprești mintea să gândească,și influența mediului inconjurător, atunci Geniul tau interior se poate conecta la energiile Universului, având acces la putere infinită.

Cu siguranță geniile lumii sau marii artiști au știut intuitiv acest lucru inainte de existența lui Tolle. Cel mai relevant exemplu a fost Beethoven,care in mod progresiv a devenit surd ,compunând  nouă simfonii (incepând cu 1799,boala debutând in 1798).Ultima a fost scrisă in 1824, la un an după ce acesta a surzit complet.


Prin urmare, avem filmul :


A Christmas Carol (2009)



Ecranizarea animată, sub egida Disney , prezintă o abordare diferită și originală a poveștii cu același nume , a lui Charles Dickens . Pe parcursul acestui film,vreau să vă gândiți că vocea lui Ebeneezer Scrooge ,in toate cele 5 forme evolutive ale sale, este adusă la viață de către Jim Carrey. La fel si vocile celor 3 spirite care îl vizitează in seara Ajunului de Crăciun.

 Pe scurt, 80% din film este plin de magia acestui actor deosebit de talentat.
 Am remarcat și trăsăturile faciale ale lui Scrooge, care seamănă izbitor de bine cu figurile lui Carrey. Probabil că producătorii l-au inregistrat inainte de a turna filmul, și i-au folosit modul său de exprimare in creerea personajelor. [Off the record : Astfel s-a intâmplat și cu Jokerul lui Mark Hammil (Batman,seria animata din 1992- 1995)]

Acțiunea filmului este promițătoare ,cu cadre de un dinamism impresionant. 
Calitatea animației este una excelentă,impresionând și pe cei mai critici dintre noi.
 Deoarece uneori acțiunea poate deveni înfricoșătoare, recomand pe cei care au copii sub 10 ani sa nu ii lase pe micuți să se uite la acest film. Nu are rost să îi speriem,mai ales in pragul acestei sărbători linistite. J


Caracterizarea Personajului


Ebeneezer Scrooge,prototipul bătrânului zgârie-brânză, ne aduce aminte ce inseamnă sa fii atât de inchis in sine,incât nici magia Craciunului sa nu poată intra,darămite căldura și bucuria celorlaltor personaje.

 Contrastul dintre el și restul lumii este cel mai bun profesor. El ne invață că trebuie să dai,ca să primești, și că nu are rost să stai mereu infumurat,trist și singur, cu un suflet baricadat de bariere si "ziduri" inalte, in care doar banii reușesc pentru o scurta vreme...să aducă plăcerea.

Acest personaj este nefericit sufletește (interior) și tinde să adune până la bătrânețe averi (valori exterioare). Acest fapt este trădat de atitudinea pe care o are atunci când reacționează vehement impotriva dorințelor altora,bucurându-se de suferința celor săraci:

”I want to be left alone.That is what I wish.I don't make myself merry at Christmas and I cannot afford to make idle people merry”.

Respectiv : Dacă  el e nefericit, atunci alții de ce să fie fericiți? Cu atât mai mult că e Craciunul, o sărbătoare pe care nu o (mai) ințelege).

Pe parcursul filmului aflăm că Scrooge este un produs al mediului său, fiind mai tot timpul singur și neințeles, rămânând predispus la izolare pe măsură ce trece timpul. Pornind in călătorie toti 3 (telespectatorul,Spiritul ,Scrooge) ajungem să îl ințelegem parțial, cel mai probabil și Scrooge uitase cum a ajuns de la inceputurile sale pana in forma sa finală,din prezent.

 Fiind inspirat de trecut și de prezent , mai apoi amenințat de Spiritul Craciunului Ce-Va-Veni, el realizează că toate sunt efemere,și că numele lui nu va reprezenta decât amintirea unui nerod,care a cauzat lacrimi și suferință tuturor, pe parcursul întregii sale vieți…

Vă invit să vă convingeți ce are acest film de oferit, urmărind aventura animată a vieții lui Ebeneezer Scrooge.


Craciun Fericit vă doresc ,cu bucurie și pace interioară !


Cinefil Masculin

https://www.facebook.com/CinefilMasculin13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu