sâmbătă, 7 iunie 2014

Felix si Otliia - 1972. TIFF #3

Ieri seara m-am delectat cu un film clasic romanesc. In distribuitie Sergiu Nicolaescu (Pascalopol) si Gheorghe Dinica (Stanica Ratiu). Si cinematograful in care se afla parca era special ales. Reconditionat, dar pastrand totusi obscuritatea si acel sentiment de  ``vechi`` pe care il intalnesti in cinematografele din provincie.

Filmul reflecta cu mare acuratete romanul lui Calinescu,chiar si la descrierea casei lui Mos Costache Giurgiuveanu, imposibil de citit din prima incercare ,si ,a naibii,localizata in primele pagini ale cartii.
O casa enorma ,impunatoare,putand fi cu siguranta catalogata drept triplex. Interactiunea dintre personaje mi s-a parut veridica,si expresivitatea ca si a lor nu am mai intalnit de multa vreme ,de la roluli simple,episodice precum domnisoara batrana (Aurica Tulea) ,mereu in cautare de sot , sau  precum fratele sau, artist neinteles (Titi Tulea), pana la rolurile mari(doua le-am scris in primul paragraf) respectiv Otilia si Felix.

Filmul are un fir emotional si unul logic -administrativ.
Primul fir se axeaza pe dualitatea emotiilor lui Felix,fata de Otilia.,si invers Mai exact ,intre iubirea pentru ea,si invidia fata de Pascalopol,care ii acorda atentia sa si nenumarate cadouri.
Pentru Felix,experienta de viata este limitata,fiind un tip mai inchis in sine,mai antisocial,si necunoscand multe femei, ii se pare intalnirea cu Otilia ceva extraordinar.

Preocupat toata ziua numai de ea,Felix ajunge la un moment sa ,transforme iubirea intr-o obsesie si o nevoie compulsiva de a o controla si de a o tine doar pentru el.Otilia sa ajunge o fiinta perfecta, un model de venerat.Ea nu doreste sa fie transformata intr-o icoana si tinuta acasa,in timp ce el este ocupat cu slujba sa. Ea doreste libertate,nu captivitate, sa se bucure de viata. Si Otilia,mai in varsta decat Felix, isi da seama de nevoile acestuia ca fiind un om departe de parinti,prin urmare ea vrand sa fie o mama de imprumut, sfatuindu-l si dojenindu-l. El refuza tipul acesta de comportament, dorind doar casatoria cu ea. Si bineinteles comportandu-se cu ea,si tinand-o ca in puf, ascultandu-i toate dorintele si comenzile fetei, ea ajunge sa se plictiseasca de el,dorindu-si mai multa libertate,retragandu-se frevent in casa lui Pascalopol.

Pe de alta parte,Otilia este atrasa si de Pascalopol,denumindu-l frecvent barbat CHIC. El este situat la polul opus fata de Felix,si ca varsta ,statut si interese. snd un tip cunoscu Otiliei fata de Felix. Treaba complicata, Pascalopol ii marturseste lui Felix ca este mare distanta intre ea si el si domnisoara,si ca o considera ca pe o fiica pe care nu a avut-o niciodata. Filmul respecta cartea ,dar


Firul logic-administrativ este reprezentat de interesul logic pentru avutie a familiei Tulea (Aglae -sora lui Costache, Simion- sotul ei si cei doi copii -Aurica si Titi) , a lui Mos Costache si dorinta de imbogatirea rapida a lui Stanica Ratiu. Acesta din urma,avand un papagal de zile mari, si e foarte descurcaret,mergand la neamuri doar ca sa le ceara bani, apeland la empatia celorlalti pentru a-i jefui,dar nu oricum,ci pe fata.
 Exemplu: Urmarindu-l de saptamani pe Mos Costache,pentru a-i afla locul unde isi tine banii,cauzeaza moartea lui in mod fortuit. Cand acesta era pe moarte,Stanica nu se sfieste de a-i fura banii din buzunar,apoi plangand ca o muiere la inmormantarea lui.

Vedem la un moment dat intr-o excursie a lui Felix si al Otiliei, la un conac de-al lui Pascalopol,preocuparea sa pentru avutie si managementul ei. El avand numerosi tarani care muncesc pentru el, fie culengatori de mere sau avand grija de caii sau de bivolii. Toti ii se adreseaza stapanului cu  apelativul`` Boierule``
***
Filmul mai are si momente comice,preponderent axate pe familia Tulea. De la modul direct cum abordeaza barbatii Aurica,la expresiile ciudate pe care le face Titi.
Bineinteles, Simion mi s-a parut cel mai simpatic personaj,reprezentand batranelul sclerozat, cu accese de bolnav psihic,de gen conspirativ("mi-ati dat sa beau otet!") si nerecunoscandu-si propria fiica. Cu cine? Aflati mai jos ;)
M-au amuzat preocuparile sale pentru cusut si gaini(vezi mai jos) si limbajul sau mistic:"Hristos s-a facut iarba si il mananca gainile!!


Si Stanica Ratiu e comic prin situatie,prin atitudinea lui semi-nesimtita, fiind permanent jovial si gata de distractie.Plus modul franc si direct in care lanseaza replicile. Parca e Kathiusha ruseasca in actiune.



Expres nu am intrat in prea multe detalii,pentru ca sa fiti curiosi de film. Mi-a placut decorurile si vestimentatia. Mai ales palariile acelea enrome cu cate o cioara in varf,pentru efect. Edgar Allan Poe ar fi invidios pe doamne :P.

Fara prea multa adaugire,am pus la bataie pentru cititori intreg filmul. Enjoy:
         

 Astept feed-back in casutele de mai jos. Cateva clickuri in plus pe zi ,nu strica. Doar e constructiv.

Week-end fain ! Cinefil Masculin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu