duminică, 8 iunie 2014

TIFF #4- Snowpiercer

Pe scurt, filmul acesta a fost WOW. Cu mult peste asteptarile mele. Era o discrepanta clara intre nota de pe imdb -7.0 si dorinta organizatorilor TIFF de a-l proiecta de doua ori in doua zile consecutive.

Acum inteleg .Merita. Si nu ma refer numai la fanii cartilor 1984- BraveNewWorld -ish, sau la fanii filmelor gen Matrix-Equilibrium. Ma refer la cei care prefera filmele de actiune postapocaliptice. Genul The Book of Eli sau Mad-Max 2. Snowpiercer combina cateva din cele mai bune elemente ale celor enumerate mai sus.,desi, SPOILER ALERT :prezinta o remarcabila similaritate cu scenariul primului joc BIOSHOCK.

Avem conditiile optime pentru o noua societate (Era glaciara generata de greselile omenirii). Creatorul acesteia,geniul care joaca rolul de "Tata lor"- Wilford.El construieste pe proprii bani o cale ferata care se intinde pe aproape tot mapamondul,fiind parcursa intr-un an de zile integral de catre un tren lung de sute de vagoane,care nu s-a stricat nicidoata in 17 ani de cand merge incontinuu.. Ma bucur ca regizorul e sud-coreean si nu român,ca daca ar fi fost,sigur ar fi avut o intarziere...cat China!

Avem o atmosfera stranie,cu straturile unei micro-societati. Inghesuiala ,foamete si uneori canibalism la coada lui, si in fata ,vagoane in care se fabrica batoane de proteine gelatinoase (nu e greu de imaginat din ce erau facute) . Cele anterioare sunt pazite de catre "armata lui Wilford"si in ordine,vagoane in scopuri diferite.Frizer,coafor,cabinet stomatologic, acvariu, club,lounge ,gradinita, vagon refrigerant ,etc. Is convins ca a costat enorm sa faci designul si executia unui astfel de tren.

Avem revolta,care m-a lasat masca.A avut multe intorsaturi de situatie. Regizorul e de vina :P.
 Mi-a placut foarte mult actiunea,nefiind departe de adevar. Fiecare cadru si miscare a atacatorului si victimei e calculata,pentru un maxim de efect.SPOILER :  asemenea, scena de pe pod,cand toata lumea sarbatoreste anul nou, si se opreste cafteala,pentru cateva minute,de comun acord. Uite ,domle, lume civilizata ;)  UPDATE: Un eveniment similar s-a intamplat in timpul Primului Război Mondial.  1914,de Crăciun ,pe frontul de vest. Se spune că soldatii ambelor tabere (Puterile Centrale și Aliații) ,s-au ridicat din tranșee,si au sărbătorit intre ele (No man`s land) ,cântând colinde in limba materă, povestind și jucând fotbal, După terminarea celor 3 zile fericite,s-au retras fiecare in tranșeele lor și au reluat războiul... Probabil acest lucru s-a intamplat deoarece razboiul era inca in primul sau an de desfasurare,si deoarece soldatii ,tineri fiind,fara experienta razboiului, proaspat ajunsi pe front, le lipsea distractia de acasa. Plus că aveau niște condiții de 5 stele in tranșee ;) .Atâtea se vedeau prin gaura din tavan!

 Avem spalarea pe cap a copiilor,dar si experimentele pe copii. Nu va spun ce fel. Trebuie sa va uitati la film.Mai avem la oferta un prim ministru enervant . Aveam o profa de genul asta mai demult. II ziceam mama lui Hitler(MLH). Seamana ca atitudine si cu Nicole Horne din jocul Max Payne 1.
Revenind, doamna ministru Mason, ii ameninta cu metode inventive de schingiuire a  celor care indraznesc sa se impotriveasca sistemului. De asemenea,ii dadaceste pe restul,adresandu-se adultilor,exact ca unor copii,care nu stiu nimic, nu sunt capabili,si care nu inteleg ce se intampla.Comportament de superior si atotstiutor . Nota bene.

Avem personajul principal ,jucat de Chris Evans (Cpt. America,Avengers),care din razboinic devine lider de voie,de nevoie. Avea potentialul de conducator,dar nu credea ca este pregatit,negandindu-se practic decat la scopul sau.La un moment dat este pus la grea incercare. Implica ceva cu abaterea de la scop.  Ceva cu decizia de a parasi trenul, sau a-l cuceri (razbunare),dar mai multe nu spun. Legat de el avem momentul cand ii se spune ca majoritatea ideilor sale sunt false,de asemenea,intalnit in Bioshock.

Discutand cu un prieten,dupa film,ajungem la ideea de SF si ca nimic nu e perfect.Luat strict intr-o maniera realista, acest tren merge non-stop de 17 ani. Nu ar fi fost nevoie sa coboare vreun conductor sa il verifice? Sau sina de tren. Is convins ca la minus multe grade celsius fierul isi piede din proprietati. Mai ales ca ar trebui verificat periodic. Bineinteles ca aces lucru nu este posibil.Aparent corpul uman ingheata complet la 7 minute de la expunere la conditiile acestea.
La fel,filmul arata cam 30 de vagoane pe interior separate,dar la final vedem un tren deosebit de lung. Asta probabil explica unde tineau  puiul refrigerat si carnea de vita .

Nu am dat exemple concrete din joc,deoarece nu facea obiectivul acestui post. Acestui joc & more ,o sa ii aloc un post special,sau doua mai scurte.


Si s-a incheiat festivalul TIFF 2014. A avut parte de un final remarcabil. Fie ca ai participat in aer liber,sau la Casa de cultura, is convins ca ai avut o surpriza pe masura! De-abia il astept anul viitor !


Astept feed-backul tau referitor la continutul acestui text.Mai jos in casute.

De asemenea,care a fost filmul tau favorit anul acesta? Daca nu te poti decide,incearca un TOP 3.

Mersi fain, Buna sa iti fie inima. De la Cluj, Cinefil Masculin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu