joi, 5 iunie 2014

TIFF #2a . "Daca tu nu ,eu da",. Cheatin

Daca tu nu ,eu da(Franta 2013)

 Povestea unui cuplu casatorit (Pierre si Pomme),ultraplictisit de statul impreuna, este prezentat intr-o maniera emotionala. Francezii stiu cel  mai bine sa puna accent pe relatii interpersonale si emotii,sau pe absenta lor,in cazul acesta.

 Mi-au placut dialogurile dintre cei doi,care denota lipsa lor de interes unul pentru celalalt, combinat cu incompatibilitati in majoritatea actiunilor de cuplu. De exemplu,nevoia obsesiva a ei de a dansa cu el, si incapatanarea lui de a se misca. De aici rezulta un comic de situatie foarte bun,in care ea il trage de maini,facandu-l practic sa "dea din aripi", sub privirea tuturor invitatiilor de la petrecere.

In plus, distanta dintre cei doi creste semnificativ,cu fiecare cadru in parte.Puneti si niste remarci usturatoare referitoare la interesul amandurora pentru alte persoane si iese.... Despartirea. Dar nu una obisnuita. Ci in timpul unei excursii in doi,ea decide brusc sa ramana acolo. Si ramane,pret de zile bune, in timp ce sotul ramane acasa.

 Devine peste noapte o supravietuitoare intr-o padure , de-aia am poreclit-o "Belle Grylls",  descurcandu-se admirabil,chiar daca emotiile sale sunt negative la inceput, nu se lasa. Oriunde e mai bine decat acasa. Acasa era sec. Aici e WILD,palpitant. Sau ar trebui sa fie.
Paradoxal ,francezii au facut un film plin de actiune in prima jumatate- interactiunea cu mediul social, si mult prea putina actiune in a doua parte. majoritatea cadrelor nu erau nu-stiu ce ,fiind salvate de cateva cadre ce iti luau rasuflarea,numarate pe degetele de la o mana. BIneinteles ca nu a fost niciodata intr-un primejdiu real,doar intr-un soi de experiment.Prin urmare ,plictisitor de la jumatate incolo.


Cheatin`(SUA.2013)

Ce se intampla cand un tip si o tipa se intalnesc intamplator,intr-un parc de distractii al anilor `50? Dar daca intervine intre ei o femeie,care face ochi dulci barbatului?
Va spun eu ce. O animatie cu atatea detalii incat te pierzi in ele cu totul! Bine ca mi-am scris numele pe flyer inainte,ca dupa nici nu mai stiam cum ma mai cheama.

Filmul asta a fost o surpriza de proportii. Nu una buna,per total. 
In primul rand nu stiam ca e animatie. Am vazut totusi ca s-a muncit mult, intreg filmul era desenat de mana,si turnat cadru cu cadru, intr-un stil caricatural,abstract pe alocuri. Mi-a placut ca era un film mut-like ,personajele folosind strict mormaieli sau interjectii,sugestive si expresive. De asemenea mi-a placut primul sfert,destul de amuzant in care personajele dansau pe melodii clasice de opera,cantand. Ce m-a frapat a fost ideea originala a regizorului de a pune ouale si legumele sa cante, atunci cand isi cantau unul altuia noua iubire descoperita.Imaginati-va totul ,dand play la una dintre melodiile incluse in film.



Actiunea e trasa de par, regizorii insistau pe intensitatea si variatiunea  ideilor, avand la baza tot acelasi sentiment intens de indragostire ,pe care l-am trait cu totii.Cu tot cu detalii ,unghiuri, cadre, forme abstracte ce se materializeaza in chestii dragute merg la inceput . Dar au facut-o exaustiv, din exces de zel,dramatizand si cele mai mici evenimente,nesemnificative de altfel.

Cand credeam ca am scapat,si m-am obisnuit cu stilul gratuit de detaliat, a inceput  actiunea "mai normala". Dand peste o dovada falsa,(plasata strategic de femeia cu interese),cum ca noua cucerire, il insala,si el o insala la randul lui, de nenumarate ori.Dar nu inainte de a parasi locatia conducand masina in goana mare, si plangand ca o fetiscana, lasand in urma lui un rau de lacrimi amare. Pleaaase,dude ,WTF?

Ea ii gaseste jurnalul in care erau consemnate toate gagicile foste si viitoare. Nebuna de gelozie,se duce la un asasin platit,culmea,gagicul femeii care a vrut sa ii desparta. Ca sa il poata ucide,,asasinul isi ia intr-o maniera comica,sub o haina intreg armamentul de razboi,incluzand bazooka sau cateva bombe atomice,pentru gust. Exagerari,iarasi!! Si totusi ,pentru ce? Ca dintr-o situatie fericita ,el sa dea gres,si barbatul adulter sa scape prin noroc chior!

Dar cand eram si eu linistit,incepe sa o dea pe domeniul SF-ului.Da`rau de tot! Distrusa,ajunge intr-un teatru unde un magician a construit o masina care face schimb instant de creiere cu orice persoana de pe planeta,utilizand o tehnologie laser. Ea devine ,deci ,viitoarea gagica cu care si-o pune tipul, cu intentia de a-l ucide cu mainile goale ;). Constata cu stupoare ca il iubeste si il lasa sa o iubeasca bine de tot,ca ii era dor ,saraca. Si asa ,devine de nenumarate ori viitoarele gagici pe care el le atrage la motelul cu pricina.Acesta era acum singurul mod de a fi aproape de el....

Cum s-a incheiat sau ultimul sfert  imi amintesc doar vag. Nu mai aveam rabdare. Parca statusem acolo o vesnicie.Care a durat exact 76 min.Ceva personaje aparute in plus care incercau sa se omoare intre ele,esuand intr-un mod mizerabil. Am ramas de prea multe ori cu palmele in sus si umerii ridicati, exclamand: WHAT THE ACTUAL FUCK ??? :O
 Prea multe detalii ridicol de SF, si aruncate acolo, in blenderul de idei, iar cu piciorul apasand START.Viteza a 6-a, maestre!

Aici vedem,noi,barbatii, complexitatea trairilor sentimentale (ma simt ca la teza pentru limba romana). Inteleg ca se tine de capul tau,si doar acum vedem perceptia femeii despre iubire. De-acolo vine nebun dupa tine. Eu dupa film am innebunit timp de o ora. Mergeam teleghidat pe strada. E ca si atunci in seara dinaintea unui examen la o materie care nu ti-a prea placut, cand bagi ca un disperat,ca sa termini materia, si constati ca nu stii nimic! Like that,but worse. Macar ai avut ceva contact cu ea de-a lungul semestrului. Pe mine nu m-a anuntat nimeni ,nu tu trailer ,nu tu poze ,la ce o sa ma uit. Recenzia parea interesanta,si dubla nominalizare la Oscar al regizorului ,la fel. Nu a fost chiar asa...

PS. Astept reactia ta despre ce ai citit,intr-una sau mai multe din casutele de mai jos. Mersi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu