duminică, 15 iunie 2014

Film Epic Postapocaliptic


Mad max 2- The Road Warrior


Deoarece tot am luat-o pe aratura filmelor post-cataclismice, l-am ales pe acesta . :D

 Mi-a placut si mai mult  decat precedentul. Si totusi,era necesar pentru a intelege  provenienta acestui om,si din ce cauza ii se spune asfel. Acesta il readuce in prim-plan pe un Mel Gibson mai feroce ca niciodata. Hotararea ii se citeste din privire,exact ca in clipul de mai jos.

                 

Razboinic- Lupta cu ce poate si isi foloseste creativitatea pentru a-si trai si asigura existenta.Raritatea resurselor ii face pe oamenii putin descurcareti sa devina creativi si pe cei deja creativi ii face incredibil de flexibili,cu totul iesiti din comun.
 Max se descurca cum poate cu resurse minime,mancand chiar si hrana pentru caini,neuitand sa ii lase si cainelui sau credincios,deoarece doar in el poate avea incredere. Fiind un om care a pierdut atatea,plus actiunea filmului situate intr-un cadru postapocaliptic, cu atat mai mult a devenit si mai salbatic ca niciodata!!


Pe parcurs il intalneste pe Gyro-man(inventatorul), un om foarte inteligent,care foloseste mijloace ingenioase si unice pentru a se apara.



Da dovada de apartenenta si de atasament fata de alti oameni, constient ca nu va putea trai singur.Spre deosebire de Max ,care e complet opusul lui.

La inceput ,Max tine la principiile sale si isi tine cuvantul ,urmarindu-si interesele proprii. Incapatanarea razboinicului din el il ajuta pe termen scurt ,scotandu-l din incurcaturi imediate,dar nu ajunge prea departe cu aceeasi mentalitate.  Intr-o lume postapocaliptica ,castiga cel mai bine pregatit.

Acum,la multa vreme dupa ce a cunoscut linistea si intelegerea familiei sale ,Max are o alta mentalitate: “In viata ajungi singur si pleci tot singur “.El nu stie inca,faptul ca orice dusman are capacitatea sa il ajute si ,cine stie  sa ii devina cel mai bun prieten.
Rigid din fire,atunci cand gaseste tabara rebelilor,nu este intampinat cu prea multa caldura…

                     .

Imi aminteste de elfele din LOTR. Poate ca regizorul din acea carte s-a inspirat.Sau poate ca oamenii pur si simplu au revenit la origini.Rolul de hunter -gatherer,pe vremea cand nu existau arme de foc.

E de inteles reactia rebelilor,deoarece isi apara ceea ce au de prêt. Si anume petrolul.Deci ,presupun statistic ,ca Max este inca unul care vrea sa ii pradeze. Dupa ce se asigura ca nu este o amenintare,cauta in el un aliat.Si gasesc unul de incredere, pe principiul “o mana spala pe alta”.

Astfel,acesta se alatura miscarii de rezistenta  impotriva acelui despot care controla tot petrolul din intreg tinutul desertic.Si anume lordul Humongous

<>.

Observam aici din nou ideea de lord generos si milostiv,doar daca esti cu el. Daca esti impotriva lui,pieri. Sau te calca in picioare. Ori esti cu sistemul ,ori impotriva lui. Concluzia ?  Vive la revolucion !


Actiunea m-a impresionat profund. Nu e gratuita,sau excesiva,precum filmele din anii `90,thank God! Destule explozii si intriga incat sa te tina intreg filmul cu gura cascata :O. Plus ca intorsaturile de situatie fac deliciul acestui film si SPOILER ALERT :Gyro man participa si el la actiune,desi nu e razboinic din fire. Gaseste el o cale ;) 


                      

Inca ceva ce am remarcat. Tinerica din film ar fi trebuit sa manifeste interes fata de Max,dar vedem ca e mai interesata de acest inventator ciudat ! Si exista si o explicatie logica. Max era foarte rigid si oricum  nu ar fi fost interesul lui primar aceasta tanara fata.

Plus ca ea vede ceva deosebit la Gyroman,dincolo de infatisarea de boschetar notoriu. Ceva ce nu stiu toti ;) . Faptul ca poseda inteligenta superioara si stie secrete bine pazite il face sa fie un personaj foarte hotarat din film.,si spoiler alertva ajunge in curand undeva intr-o functie sus-pusa.


Revenind,care era atunci interesul primar al personajului principal ?

La un moment are și intrevedere cu liderul grupului pe tema asta,pe cand se pregatea de plecare din acea tabara.Liderul are mai degraba un monolog decat discuție cu personajul principal:

"What is it with you, huh?What are you looking for?Come on, Max,everyone's looking for something
Happy out there, are you?Wandering?You're a scavenger,Max.You're a maggot.Do you know that?"

(Max intorcandu-I spatele si da sa plece, in timp ce liderul continua :

" You're living off the corpse of the old world.Tell me your story.Come on, tell me your story.
”What burned you out? Kill one man too many? See too many people die? Lose some family?”
Oh, so that's it. You lost some family. That makes you something special, does it?

(pauza violenta,in care Max riposteaza)

”Listen to me.Do you think you're the only one that's suffered? We've all been through it in here.But we haven't given up. We're still human beings with dignity.But you, you're out there with the garbage.You're nothing.”

Max pleaca,deoarece  singurul lucru pe care-l cauta e sa faca dreptate,in felul lui propriu. Si de a se razbuna pe cei care i-au ucis familia,in filmul anterior.

Batranul,catre lider : ”You're letting him go? Well, let's keep his vehicle, at least.”
Liderul : ”He fulfilled his contract.He's an honorable man.”

Chiar daca ii s-a propus sa lupte in continuare alaturi de ei,apoi sa se retraga intr-un loc linistit, el refuza,deoarece acum ,dupa atatia ani a devenit un razboinic,practice nedorind decat sa moara luptand, cu onoare,exact ca si in obiceiurile  populatiilor nordice,care mergeau in Valhalla (raiul razboinicilor). Nu cauta alta cale. S-ar fi plictisit,si nu mai vedea alta realitate,precum refacerea casatoriei,sau vreun urmas. Nu stia de fapt ca a lasat un urmas demn,care face obiectul analizei urmatorului  personaj .


 Baiatul cu bumerangul

 

 Legat de clipul cu Humongous,probabil ca ati remarcat interventia lui destul de curajoasă. O fi el mic,dar e al naibii de eficient . Ce conteaza daca acel copil poate vorbi sau nu? Are potential.

 Drept dovada,curajul nu cunoaste varsta. Si modul cum doar el poate ajunge in campul de lupta,prin niste tuneluri inguste,si bine camuflate,imi aminteste de surorile din Bioshock sau de copii din Snowpiercer. Iarasi referire la universuri paralele postapocaliptice.

Mi-a placut si scena de dupa monologul liderului,cu salașluirea acestuia in masina eroului. Cauta un model parental ,cu siguranță. Max il respinge,probabil din frica de a nu-l pierde și nedorind sa iși bată capul cu inca un pasager.Mad-max,acum nu era responsabil decat pentru el insuși,si nu pentru alții.

Dacă s-a intors sa ii salveze ,va veti convinge singuri. Tot ce va spun e ca se repeta ideea biblica de salvator- lider sosit din alta zona (lume),unicul care detine cheia  successului si viitorului vreunui popor care isi pune sperantele si crede in el. Apariția nu e numai biblica, aparand chiar si in BIoshock :Jack Ryan sau in Snowpiercer : Captain America  Glumesc,actorul care Il joaca , Chris Evans.

Spoiler alert : Un urmas(discipol) inteligent poate deveni intr-o zi viitorul lider al miscarii .

”As for me, I grew to manhood....in the fullness of time,I became the leader  
…the chief of the Great Northern Tribe.

And the Road Warrior? That was the last we ever saw of him
He lives now only in my memories”


Va spun ca pe durata acestui film m-am gandit cat de mult am inceput a aprecia aceste rare giuvaiere ale secolului trecut. Respect si recunostiinta  !

Per total,actiunea ,urmaririle cu masini, si intriga  fac din acest film ceva memorabil. Se vede ca inspiratia pentru Max Payne 1 / 2 a fost printre altele si Mad-Max 2. Mai ales`d.p.d.v. al intrigii!

S-au facut destule remake-uri si videoclipuri cu car-chase-uri de atunci.

Urmeaza un exemplu din secolul 21 ,mai mult pentru barbatii care au avut rabdare pana acum :

           

Aceasta peliculă excelenta m-a inspirat  a scrie si citatul de final,ca fara el nu se poate:

Eroii nu sunt născuți ,ci sunt fabricați in focurile durerii și ale frustrării


Astept feed-back din partea ta intr-una sau mai multe dintre casutele de mai jos.

Saptamana faina si productiva!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu