joi, 5 iunie 2014

TIFF #2B Filmele romanesti I

Dupa ultimele 2 surprize,am riscat si m-am dus si la Cinema Piersic,unde s-au tinut Romanian Shorts Partea 1. 4 filme, 80 min. Si o surpriza la final

Horsepower

Un film despre cinci prieteni adulti, din Bucuresti,care,intr-o toamna, il ajuta pe unul din acestia sa urce o motocicleta de 100 de kile ,pe scari, pana la ultimul etaj al unui bloc turn,tragand si cate o dusca de bere la fiecare etaj.Buni baietii.Tipic Romanesc. 
Nu e orice motocicleta, ci una de mare valoare si ajutor,fiind prezenta in viata fiecaruia ,la momente grele,in trecut (15-20 ani in urma). Cu ocazia unui eveniment nefericit din neatentie,prietenia lor e pusa la grea incercare.

Ce am invatat din acest film:
In prietenie trebuie sa investesti mereu. Dupa cum spunea o colega de-a mea hippie :Friends are like flowers,they need love to grow.
Trebuie sa ajuti reciproc,dar nu trebuie folosit acelasi motiv iara si iara. Trecutul indepartat,vrem sau nu vrem,nu mai conteaza asa de mult.Il vedem de multe ori in alb-negru,fara prea mare implicare emotionala.
Oamenii nu ii intereseaza ce nevoi ai tu.Nevoile lor sunt pe primul plan.  Dupa cum spunea Ben Franklin : Ask not what your country can do for you, but what can you do for your country.
Fa-ti timp si pentru prieteni ,si pentru pasiuni personale.
Acestea sunt doua lucruri distincte,care nu trebuie sa interfereze,sau sa fure din timpul celeilalte. Daca te parasesc prietenii,ramai cu pasiunea,dar,la ce folos,daca nu poti impartasi bucuria cu cei care conteaza cu adevarat?

Mi-a placut in special realismul situatiei,si actorii cu experienta.Au intrat foarte bine in pielea personajelor! De asemenea ,modul bucurestean franc de a rezolva situatiile. Si comic,pe deasupra

Trece si prin perete


 Un film despre o fata de clasa 1 care sta la bunicul sau,si incearca sa adoarma,peste povestile bunicului sau cu alti invitati,la o tabla si la o bere. Nimic deosebit,pana cand incep sa povesteasca chestiuni alegorice despre morti care se intorceau la viata, exact in timpul cand in acelasi bloc s-a sinucis un elev de varsta fetitei. Am vazut diferentele de nevoi dintre generatii, si parerile diferite ale personajelor cu privinta la superstitiile din popor. Plus cateva remarci deosebit de comice.\

Ela,Panda si Madame

Ce se intampla cand o nepoata intepata (30 ani) se ofera sa duca bunica(70+) la mare ? Cu masina personala de la Bucuresti la Mangalia... Chestiuni neprevazute ,pe care ,culmea ,batrana reuseste sa le rezolve mai bine,avand mintea odihnita si, descurcareata. Plus ca e deschisa la nou, si iti mai agata si un viitor potential sot? Rezulta un umor situational si intamplari reale. Doar ca sa mai poata peterece niste timp cu obosita ei nepoata. Un contrast de zile mari. Si un rasarit pe care vrea sa il vada femeia in varsta. Daca va reusi,nu va spun. Un film excelent!

Tatal Nostru

La filmul acesta,am ramas masca. Nu mi s-a parut profund ca celelalte,dar in orice caz,real. O conversatie dintre doua fete nu tare inteligente,dintre care una e prostituata de lux,si alta ,una simpla. Diferenta de perceptie si toane. Una de pisilina,si alta de strada. Mi-a placut contrastul dintre ignoranta celei de lux si fixismul popular a celei simple. Pe scurt,cea simpla reflecta credinta din popor ca trebuie sa asculti de popa si sa tii acatiste,ca sa te ierte D-zeu.Afirma ca trebuie sa spuna Tatal Nostru de 400 de ori pe zi pentru o partida de sex oral,lucru care o face curioasa pe cealalta,care nici macar nu stie acest lucru. Filmul a fost structurat pe subiectele destul de controvesrsate ale sexului si religiei.


Finalul

 M-a impresionat sala arhi-plina,si aplauzele din abundenta a spectatorilor.Dar surpriza serii, au fost regizorii celor 4 filme de mai sus,impreuna cu cativa actori si scenaristi. Toti au coborat din culise, extaziati de cele mai mici reactii ale publicului,pe durata rularii peliculelor. Ei au acordat interviuri despre filmul propriu si au raspuns la intrebarile publicului. A fost o experienta unica ,sa ii vedem in carne si oase pe cei care au muncit din greu la filmarea peliculelor. Sincer nu ar fi fost la fel fara.
Din pacate nu am mai putut ramane si la partea a II-a deoarece oboseala isi bagase coada...

Le-am multumit cu aplauze inlantuite si pentru faptul ca mi-au incheiat o zi frumoasa, pe care o credeam ruinata,din pricina celolralte 2 filme ,descrise in postul anterior.


PS: Maine merg la Felix si Otilia  .Pentru fanii lui Calinescu si al romanului Enigma Otiliei o sa scriu sambata. Va astept la mine pe blog,dupa.

Seara faina,Cinefil Masculin

PS. Astept reactia ta despre ce ai citit,intr-una sau mai multe din casutele de mai jos. Mersi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu